1 Οκτωβρίου 2022

Δευτέρα της Λαμπρής, εορτή του Αγίου Γεωργίου στην προσφυγιά

Μέσα στη λαμπριάτικη χαρά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα της Διακαινησίμου (25/4/2022) η εορτή του Αγίου Γεωργίου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ναό στο Δήμο Λατσιών. 

Το παρόν τους έδωσαν εκπρόσωποι από τις 17 κατεχόμενες κοινότητες και ενορίες της Αρχιεπισκοπής που εορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο. Της Αναστάσιμης ακολουθίας προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον πλαισίωσαν οι ιερείς του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Παναγή και Πρωτοπρεσβύτερος π. Φανούριος Πρίμας, καθώς και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι. 

Στη σύντομη ομιλία του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας αναφέρθηκε στην τυπική διάταξη αυτών των ημερών. Επισήμανε τη σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας, όπου φανερώνεται η αξία της τιμής των Αγίων μέσα στην πασχάλια ατμόσφαιρα. Εξήγησε γιατί η εορτή του Ευαγγελιστή Μάρκου που τιμάται στις 25 Απριλίου μεταφέρεται την επομένη (26 Απριλίου), διότι στην 25η Απριλίου, Δευτέρα της Διακαινησίμου, μεταφέρθηκε η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του οποίου η μνήμη είναι στις 23 Απριλίου, ημερομηνία που εφέτος ήταν το Μεγάλο Σάββατο. Εδώ έγκειται η αξία και η παρρησία του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, ώστε η εορτή του δεν συγχωνεύται, αλλά μεταφέρεται την επομένη του Πάσχα (Διακαινησίμου). Ο Μεσαορίας Γρηγόριος αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, καθώς και την αφοσίωσή του στον Αναστημένο Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος δεξιώθηκε στην αίθουσα του Ναού, σε συνεργασία με τη φιλοξενούσα ενορία του Αγίου Γεωργίου Λατσιών, το Δήμαρχο Κυθρέας, Πρόεδρο των κατεχόμενων Δήμων και Εκκλησιαστικό Επίτροπο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Στρατηλάτη της Κυθρέας, Δρ. Πέτρο Καρεκλά, καθώς και άλλους κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους των κατεχόμενων ενοριών μας και εκτοπισμένους αδελφούς μας. Οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και μαζί με την ανταλλαγή του αναστάσιμου χαιρετισμού, να επαναλάβουν τον πόθο επιστροφής στην πατρώα γη. Οι εκτοπισμένοι ευχαρίστησαν το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’ για την οργάνωση των ενοριών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και τη συνεργασία που έχουν με τον υπεύθυνο του έργου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο. 

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας 

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κοσιάρης