20 Μαΐου 2024

Η Ακολουθία των Παθών του Κυρίου στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι

Το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, 21 Απριλίου 2022, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην Ι. Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου.

Κατά την παράδοση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέγνωσε την πρώτη από τις 12 Ευαγγελικές περικοπές και στη συνέχεια ακολούθησαν οι συγχοροστατούντες Σεβ. Αρχιερείς Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Ανέων κ. Μακάριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Πάφου κ. Γεώργιος, Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας κ. Νικήτας, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος και Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, ενώ τη δωδέκατη ευαγγελική περικοπή ανέγνωσε ο Πανοσιολ. Μ. Αρχιδιάκονος κ. Παΐσιος.

Ο Πατριαρχικός Ναός και όλο το Πατριαρχείο τυλίχθηκαν στο σκοτάδι κατά την περιφορά του Εσταυρωμένου, με τη συγκίνηση όλων να κορυφώνεται.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Εξοχ. κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών, η Εξοχ. κ. Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Εξοχ. κ. Χριστόδουλος Λάζαρης, Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, ο Εντιμ. κ. Κωσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, παράγοντες της Ομογένειας, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.