23 Μαΐου 2022

ΕΛΛΑΣ: Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Τo Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ιδρύει Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα συνεκτικό δίκτυο στην Ελληνική Αστυνομία και θα αποτελεί μια οργανωτική δομή για την συντονισμένη αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Με Προεδρικό Διάταγμα θα δημιουργηθεί άμεσα «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Το τμήμα θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.ADVERTISING

Το ίδια τμήμα θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Για το θέμα θα ξεκινήσει εκπαίδευση στο αστυνομικό προσωπικό, που θα αφορά εξειδικευμένα θέματα χειρισμού και σύνταξης δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

«Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας» θα δημιουργηθούν στο Επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αττικής. Γι’ αυτό το σκοπό ενισχύονται οι αρμοδιότητες των Αστυνομικών Τμημάτων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Δήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου

Με αφορμή την ανακοίνωση ίδρυσης Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας , η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Για πρώτη φορά, το Υπουργείο μεριμνά προκειμένου τα επιμέρους Τμήματα και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες να έχουν το σωστό συντονισμό και καθοδήγηση με στόχο να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν το εν κρυπτώ τελούμενο έγκλημα στους κόλπους της Οικογένειας. Η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως αφενός τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία μας απασχολούν, αφετέρου δεν πρόκειται να ‘κρυφτούν κάτω από το χαλί’ από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η προστασία των θυμάτων βίας, με ειδικά καταρτισμένο αλλά και ευαισθητοποιημένο ανθρώπινο δυναμικό, αποτελεί ζήτημα αιχμής για εμάς και δεν μένει μόνο σε επίπεδο εξαγγελιών. Αντίθετα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει τον τόνο για την προάσπιση της Οικογένειας στην πράξη».

Τι είναι η ενδοικογενειακή βία

Ως ενδοοικογενειακή βία δεν ορίζεται μόνο η σωματική κάκωση/βλάβη, η προσβολή της γενετήσιας αξιοπέρειας αλλά και η πρόκληση ψυχικού πόνου, ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, ιδίως με την παρατεταμένη απομόνωση του θύματος. Κατά συνέπεια τα θύματα της ενδοικογενειακής βίας δεν είναι απαραίτητο να έχουν υποστεί σωματική βλάβη αρκεί και η έντονη λεκτική κακοποίηση που μπορεί να προκαλέσει ψυχικό πόνο. Εδώ οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση καθώς είναι σύνηθες η λεκτική βία να προηγείται της σωματικής και κατά συνέπεια η έγκυρη προσφυγή του θύματος στον μηχανισμό προστασίας και η σωστή αντιμετώπιση του από την αστυνομία αποτελεί κλειδί σε πολλές περιπτώσεις για την αποφυγή και χειρότερων περιστατικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ποινές αυξάνονται όταν θύματα οικογενειακής βίας είναι ανήλικοι.

Η ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα καλά κρατεί αλλά τα θύματα δεν το αποκαλύπτουν

Σύμφωνα με την ActionAid, στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγράφονται, επειδή δεν αναφέρονται ποτέ στις αρχές ή/και στους αρμόδιους φορείς υποστήριξης. Οι κοινωνικές απόψεις και προσδοκίες εσωτερικεύονται, καθώς το θύμα σκέφτεται «τι θα πει ο κόσμος», θέλει να αποφύγει το στίγμα του χωρισμού (για την ίδια ή τα παιδιά της), ή επειδή επιθυμεί με οποιονδήποτε τρόπο να αποτρέψει τη διάλυση της οικογένειας. Σύμφωνα με ποιοτική έρευνα που διενήργησε η ανθρωπιστική οργάνωση ActionAid,  στο διάστημα 2016-2017 έγιναν επίσημα 2432 καταγγελίες περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και, μόνο το 2017 έγιναν 1656 τηλεφωνικές καταγγελίες για την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα.

Τι κάνω αν πέσω θύμα ενδοοικογενειακής βίας

Μπορείτε επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100) να το καταγγείλετε ή να ενημερώσετε άμεσα το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές ή να τηλεφωνήσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (197).