8 Φεβρουαρίου 2023

Πάπας Φραγκίσκος για Ουκρανία: Είναι πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, δεν είναι “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”

Ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι διεξάγει «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η χώρα σφυροκοπείται από πόλεμο.

«Στην Ουκρανία ρέουν ποτάμια αίματος και δακρύων. Αυτή δεν είναι μόνο μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος που οδηγεί σε θάνατο, καταστροφή και δυστυχία», είπε ο Πάπας στην εβδομαδιαία ομιλία του προς το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Απευθυνόμενος στους πιστούς που παρακολούθησαν την λειτουργία και την ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε σήμερα ότι «στην Ουκρανία χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και πως «η Αγία Έδρα είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο», διότι «πρόκειται για παραφροσύνη».

«Η Αγία Έδρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί, να προσφέρει κάθε αναγκαία υπηρεσία για να ξεπερασθεί η κρίση αυτή», πρόσθεσε ο ποντίφικας. Τόνισε, δε, ότι απέστειλε δυο καρδινάλιους στην Ουκρανία, για να μεταφέρουν ανθρωπιστικές βοήθειες στον ουκρανικό λαό και για να πούνε και πάλι, με ξεκάθαρο τρόπο: «ο πόλεμος είναι παραφροσύνη, σας ικετεύουμε να σταματήσετε, να αντιληφθείτε όλη αυτή την σκαιότητα».

Πριν από μια εβδομάδα ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει μια ανάρτηση στο Twitter που ήταν μεταφρασμένη σε αρκετές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στη ρωσική, κάτι εξαιρετικά σπάνιο.

“Κάθε πόλεμος αφήνει τον κόσμο χειρότερο από ό,τι στην κατάσταση στην οποία τον βρήκε. Ο πόλεμος είναι πάντα μια αποτυχία της πολιτικής και της ανθρωπότητας, μια επαίσχυντη συνθηκολόγηση, μια ήττα ενώπιον των δυνάμεων του κακού”, έγραψε ο Πάπας, επαναλαμβάνοντας ένα απόσπασμα της εγκυκλίου του για την ειρήνη “Fratelli tutti” (Όλοι οι αδελφοί), που δημοσιεύτηκε το 2020.