25 Απριλίου 2024

Ιερό Λείψανο του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη στο Ναύπλιο από τον Μητροπολίτη Αργολίδας

Στα πλαίσια των εορτασμών για τον Όσιο Εφραίμ τον κατουνακιώτη  στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδας , ο Μητροπολίτης Νεκτάριος μετέφερε προς προσκύνηση τεμάχιο Ιερού λειψάνου του Οσίου στον ενοριακό Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο συνοικισμό Ναυπλίου. Ακολούθησε εσπερινός και Ιερά παράκληση στον Όσιο Εφραίμ και κατόπιν ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος μίλησε για τη ζωή και το έργο του Οσίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου η εκκλησία εορτάζει την  μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου από το Άγιο Όρος .Την παραμονή της εορτής Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του Ιατρού στο Ναύπλιο, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή τμήματος Ιερών Λειψάνων του Οσίου από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο. Ακολούθησε αρχιερατικός εσπερινός προς τιμή του οσίου Εφραίμ.

Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης γεννήθηκε το 1912 μ.Χ. στο Αμπελοχώρι Θηβών. Την 14η Σεπτεμβρίου 1933 μ.Χ. ο Εφραίμ  άφησε τον κόσμο ήλθε στην έρημο του Αγίου Όρους στα Κατουνάκια, στο ησυχαστήριο του Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Μετά την δοκιμασία του εκάρη μικρόσχημος μοναχός με το όνομα Λογγίνος. Το 1935 μ.Χ. έγινε μεγαλόσχημος μοναχός από τον Γέροντα του Νικηφόρο και έλαβε το όνομα Εφραίμ. Τον επόμενο χρόνο χειροτονήθηκε Ιερέας. Στις 27 Φεβρουαρίου 1998 μ.Χ. ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης του Αγίου Όρους εκοιμήθη.  Στις 9 Μαρτίου 2020 ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανήγγειλε την επίσημη αγιοκατάταξη του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου