6 Δεκεμβρίου 2023

Τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Με κάθε λαμπρότητα, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2021 στην ιστορική κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, τον οποίο πλαισίωσαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Γεώργιος Καζούλης, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο Διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής και ο Διάκονος Σωφρόνιος Βόμεντ (Vomend).

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, αναφέρθηκε στο Ευαγγέλιο της ημέρας και στην ερμηνεία της παραβολής του «Μεγάλου Δείπνου» (Κυριακή ΙΑ’ Λουκά με την εορτή των Αγίων Προπατόρων): «[Ο Αγιος Σπυρίδωνας] με πράξεις πολύ απλές διατύπωσε μία αλήθεια, που φιλόσοφοι, πατέρες, κληρικοί, πατέρες με βαθιά θεολογική παιδεία, δεν μπόρεσαν με τόση ακρίβεια να περιγράψουν την Αγία Τριάδα: πώς γίνεται η Αγία Τριάδα να είναι ένας Θεός και να είναι και Τριάδα; […] Απλές αλήθειες, που άμα έχεις πίστη στον Θεό, δεν χρειάζεσαι καμμία φιλοσοφία. […] O Θεός ξέρει ποιος θα γίνει Αγιος […]. Σήμερα, το Ευαγγέλιο περιέγραψε τον παράδεισο […]. Αυτό που θα μας κάνει να μπούμε στον παράδεισο είναι η πρόσκληση του Θεού που μας καλεί όλους. Και εμείς, να αφήσουμε ό,τι άλλο έχουμε, να ταπεινωθούμε, να μετανοήσουμε. Αγιοι δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε με την έννοια του αναμάρτητου, αλλά μπαίνοντας και ακούγοντας την πρόσκληση του Κυρίου […].»

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής τιμητικής πλακέτας στον κ. Γεώργιο Βλάντη. Διακρίνονται: ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Δρ Τζέραλντ Τσέκας, ο Νίκος Βλάντης και ο Χρήστος Βλάντης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στο έργο αποκατάστασης (restoration project) της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνος, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα πραγματικό θαύμα της πίστης και αφοσίωσης», λέγοντας ότι «πραγματικά, αυτή η κοινότητα δοξάζει τον Αγιο Σπυρίδωνα τον Θαυματουργό και τα θαύματά του».

«Αγαπητοί μου χριστιανοί, σήμερα είναι σπουδαία μέρα, όμορφη μέρα, χαρούμενη για όλους μας. Είμαστε ξανά στην Εκκλησία μας, στον Αγιο Σπυρίδωνα. Αυτόν που έχτισαν τόσο όμορφα οι πατέρες μας, αλλά αυτόν τον Ναό και εσείς με την αγάπη σας και τη γενναιοδωρία σας, την πίστη σας, ξαναανακαινίσατε και χαρίσατε στην Εκκλησία και στο λαό του Θεού τέτοια ομορφιά και με τέτοια δόξα και με τέτοια ευπρέπεια», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε τις ευχές του: «Ηθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που μια κοινότητα σαν τον Αγιο Σπυρίδωνα, ενώ έχει χάσει στην πραγματικότητα τους περισσότερους ενορίτες, έχει βρει έναν τρόπο να μπορεί όχι μόνο να συντηρηθεί, αλλά να αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση προς άλλες κοινότητες και να δώσει το μήνυμα σε όλους ότι η ελπίδα δεν χάνεται ποτέ και όταν υπάρχει ευρηματικότητα, σκληρή δουλειά και αγάπη για την κοινότητα, λύσεις βρίσκονται και όχι μόνο βρίσκονται λύσεις, αλλά και όλοι είναι χαρούμενοι και η κοινότητα σώζεται και ο Ναός σώζεται και η παράδοσή μας σώζεται. Καλά Χριστούγεννα σε όλους και ο Αγιος Σπυρίδων βοήθειά μας».

Ο π. Γεώργιος Καζούλης καλώς όρισε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρο: «…Εκ μέρους της προέδρου Λυδίας Βαγγέλου-Καλλιμάνη και των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου, της προέδρου Ελένης Τζαβάρα και των μελών της Φιλόπτωχου Αδελφότητος, όλων των οργανώσεων και του πιστού λαού του Θεού, σας καλωσορίζουμε με απέραντη αγάπη και βαθύτατο σεβασμό στην κοινότητα μας. […] Σεβασμιώτατε, […] σας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας που μας ευλογήσατε και λαμπρύνατε με την Αρχιερατική σας παρουσία έτι περισσότερο την πανήγυρη του προστάτου μας Αγίου Σπυρίδωνα και για τις πατρικές σας νουθεσίες. Σας ευχόμαστε ο Δωρεοδότης Κύριος διά πρεσβειών του Αγίου Σπυρίδωνα να σας χαρίζει υγεία κατ’ άμφω και έτη πολλά, ευλογημένα και καρποφόρα. […] Ταπεινά ζητώ να ευλογήσετε όλα τα μέλη και τις δραστηριότητες της κοινότητός μας στην προσπάθεια μας να διαδώσουμε τον λόγο του Ευαγγελίου σε αυτή την πολιτισμική χώρα. Εις πολλά έτη Δέσποτα!».

Κατά την παράθεση γεύματος στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων. Διακρίνονται: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Γεώργιος Καζούλης, με την πρεσβύτερα και την κορούλα τους, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο Διάκονος Μιχαήλ Γιαβρής, η πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου, Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη και η πρώην πρόεδρος της Φιλόπτωχου, Ελίζαμπεθ Κατέχη. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη

Αναφερόμενος στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνος, ο π. Γεώργιος Καζούλης είπε μεταξύ άλλων: «[…Πρόκειται για] Μια κοινότητα πλούσια σε ιστορία, η οποία κτίστηκε με τις θυσίες, την εργατικότητα των Ελλήνων ομογενών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας. Και συνεχίζει να διατηρείται με την ακατάπαυστη προσπάθεια και εργατικότητα όλων των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου τους οποίους τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ένα από τα άξια κατορθώματα τους είναι η συντήρηση του ναού, του τέμπλου και των αγιογραφιών, ο οποίος σήμερα λάμπει […]. Πολλά συγχαρητήρια επίσης, αξίζουν και στον αγιογράφο, Μιλτιάδη Αφεντούλη, που βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας, για την τόσο άριστη και επαγγελματική του δουλειά. […] Η γειτονιά μας εδώ ονομάζεται ‘the little Dominican Republic’, αλλά για μας είναι η μικρή Κωνσταντινούπολη. Οι ακολουθίες μας απηχούν τις μακραίωνες παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας…».

Ο π. Γεώργιος Καζούλης ευχαρίστησε για τις αρτοκλασίες τον επίτιμο πρόεδρο, Νίκο Μπάρδη και τα μέλη του Πανκερκυραϊκου Συλλόγου, την πρόεδρο Αυγερινή Μουζακίτη και τα μέλη του συλλόγου Ερείκουσας, τους παρευρισκομένους και ευχήθηκε «ο Αγιος Σπυρίδωνας να είναι πάντοτε αρωγός και βοηθός στο έργο» τους.

Ο Δρ Τζέραλντ Τσέκας (Dr. Jerald Tsekas), μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε την απονομή τιμητικής πλακέτας στον Γεώργιο Βλάντη (George Vlantis), για την πολυετή προσφορά του στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνος. Την πλακέτα απένειμε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, στους υιούς του κ. Βλάντη, Νικόλαο και Χρήστο, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον πατέρα τους και ευχαρίστησαν για την τιμή.

H πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη, μιλώντας στον «Ε.Κ.» ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά, με υγεία».

Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν οι άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νικήτας Δρακωτός, Στυλιανός Ζερβούδης, Ντίνος Ράλλης και Τζον Ψάλτος.

Ακολούθησε γεύμα στην κοινοτική αίθουσα εκδηλώσεων.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα, η ιστορία της κοινότητας ξεκίνησε το 1931: έντονη δραστηριότητα σημειώθηκε κατά τη δεκαετία του 1940, με την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας, ενώ τη δεκαετία του 1950 υλοποιήθηκε το «όνειρο» κατασκευής μια νέας εκκλησίας και σχολείου. Στα μέσα του 1970, η κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος έγινε η μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη κοινότητα στις Η.Π.Α. με περισσότερα από 800 μέλη και με εκατοντάδες αποφοίτους από το σχολείο της. Στα τέλη του 1970 με αρχές του 1980, η περιοχή του Ουάσινγκτον Χάιτς απετέλεσε μια από τις περιοχές της Νέας Υόρκης, όπου υπέστη δραματικές μεταβολές, με αποτέλεσμα ο Ελληνισμός να μετακομίσει σε άλλες περιοχές, ενώ η κοινότητα αναζητούσε παράλληλα, τη θέση της στον 21ο αιώνα. Το 2016, το εκκλησιαστικό συμβούλιο ανέλαβε το έργο αποκατάστασης του εσωτερικού του Ιερού Ναού, το οποίο υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «θαύμα».

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Γεώργιος Καζούλης, με την πρεσβύτερα και την κορούλα τους. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη
Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής τιμητικής πλακέτας στον κ. Γεώργιο Βλάντη. Διακρίνονται: ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο Δρ Τζέραλντ Τσέκας, ο Νίκος Βλάντης και ο Χρήστος Βλάντης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη
Στιγμιότυπο εντός του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη
Στιγμιότυπο εντός του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, στην ιστορική Κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυκας» / Δέσποινα Αφεντούλη

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ