29 Μαρτίου 2024

Ο μητροπολίτης Κοσμάς και το σίριαλ διασωλήνωσής του

Δώρα Αντωνίου- kathimerini.gr

«Μας κατατρόμαξαν βραδιάτικα οι καμπάνες χθες, για να προσευχηθούμε όλοι μαζί, μπας και γλιτώσει. Εγώ βέβαια δεν κατάλαβα αν έπρεπε να προσευχηθώ για να γλιτώσει από τους γιατρούς ή από μια ανύπαρκτη ίωση. Γι’ αυτό προσευχήθηκα και για τα δύο, κι όποιο του χρειαστεί». Το σχόλιο είναι ένα από τα πολλά που συνόδευσαν σε τοπικές ιστοσελίδες της Αιτωλοακαρνανίας την είδηση της σοβαρής νόσησης του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά από κορωνοϊό. Νόσηση που πυροδότησε έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του, για τις αποφάσεις που έλαβε το περιβάλλον του, για τον τρόπο συνολικά της διαχείρισης που έγινε από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι ο μητροπολίτης νοσεί μέχρι την εσπευσμένη μεταφορά του χθες τα ξημερώματα στον «Ευαγγελισμό» σε σοβαρή κατάσταση.

Στην τοπική κοινωνία η φημολογία ότι ο μητροπολίτης νοσεί άρχισε πριν από την επίσημη ανακοίνωση της μητρόπολης, η οποία, όταν οι φήμες φούντωσαν, ενημέρωσε ότι ο μητροπολίτης «την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021, κατόπιν ενδείξεων, υποβλήθηκε σε εξέταση (μοριακό τεστ) και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο μητροπολίτης παραμένει στην οικία του, με ήπια συμπτώματα και με την καθοδήγηση των ιατρών». Η φημολογία για την πραγματική κατάσταση της υγείας του εντάθηκε. Κυρίως διότι ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς διακρίθηκε ως αρνητής του κορωνοϊού, δεν έχει εμβολιασθεί και το Πάσχα δεν τήρησε την ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τη λήψη μέτρων στις εκκλησίες, με αποτέλεσμα να κληθεί μαζί με τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ στη Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, ενώ παραπέμφθηκαν για καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής αρχής, απειθαρχία, θεολογική πλάνη και ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας. Γενικότερα, ήταν αντίθετος με τη λήψη μέτρων στους ναούς, προκρίνοντας την άποψη ότι οι πιστοί είναι προστατευμένοι εκεί.

Γιατροί στο νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρουν ότι ενώ κατάφερναν να τον πείσουν για την ανάγκη διασωλήνωσης, πρόσωπα του περιβάλλοντός του μεσολαβούσαν και του άλλαζαν γνώμη.

Μετά τη διαπίστωση της νόσησής του, ο μητροπολίτης επέλεξε να παραμείνει στην οικία του ακόμα και όταν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κατάστασή του άρχισε να επιδεινώνεται. Μάλιστα, πληροφορίες από τοπικά μέσα ανέφεραν ότι με τη φροντίδα του ήταν επιφορτισμένη μία μοναχή γιατρός, η οποία ελάμβανε οδηγίες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από γιατρό του Βόλου. Ακόμα και όταν η κατάσταση επιβαρύνθηκε, αντί της μεταφοράς σε νοσοκομείο προτιμήθηκε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η χορήγηση οξυγόνου στο σπίτι.

Την περασμένη Δευτέρα η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα να ειδοποιηθεί ασθενοφόρο. Ομως, το προσωπικό του ΕΚΑΒ φέρεται να ενημέρωσε ότι δεν κατάφερε να τον βρει στο σπίτι του – εξέλιξη που ερμηνεύεται ως απροθυμία του ιδίου και του περιβάλλοντός του να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, κάτι που τελικά έγινε την Τετάρτη, όταν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου, όπου άρχισε μια νέα διελκυστίνδα για τη διασωλήνωσή του. Από γιατρούς αναφέρθηκε ότι ενώ κατάφερναν να τον πείσουν για την ανάγκη διασωλήνωσης εξαιτίας της σοβαρής επιβάρυνσης στην οποία είχε περιέλθει η υγεία του, πρόσωπα του περιβάλλοντός του μεσολαβούσαν και του άλλαζαν γνώμη. Γενικά, υπάρχει μια μάλλον συγκεχυμένη εικόνα για το ποιος από το περιβάλλον του μητροπολίτη είχε πραγματική επίγνωση της κατάστασης της υγείας του και ποιος επηρέασε τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Τελικά, τα ξημερώματα χθες συμφωνήθηκε να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», απόφαση που, σύμφωνα με την ανακοίνωση της μητρόπολης, ελήφθη «με τη σύμφωνη γνώμη του Σεβασμιωτάτου». «Παρακαλούνται οι χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, κληρικοί και λαϊκοί, να συνεχίσουν να εύχονται στον Θεό υπέρ της ταχείας αναρρώσεως του Επισκόπου και Πνευματικού μας Πατέρα», καταλήγει η ανακοίνωση.