9 Δεκεμβρίου 2021

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου: “Ο φανατικός κλείνει τη μύτη για να μην μυρίσει τον θάνατο γύρω του”

Στο Άγιον Όρος τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 2 μοναχοί από κορoνοϊό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, 5 μοναχοί νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου κκ. Βαρθολομαίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του ότι στο Άγιον Όρος “μυρίζει θάνατος”, που προκάλεσαν αίσθηση, σημείωσε: “Όντως χθες χρησιμοποίησα μια φράση που ήταν πολύ ηχηρή και ακούστηκε έντονα, ότι γύρω μας μυρίζει θάνατος. Η πανδημία δεν πλήττει μόνο το Άγιον Όρος, πλήττει όλη την Ελλάδα, όλο τον κόσμο. Το μυρίζει θάνατος, εννοώ όλο τον κόσμο, μυρίζει γύρω μας θάνατος. Ο φανατικός όταν έχει κλειστά τα αυτιά και τα μάτια και δεν θέλει να δει πέρα από τα δικά του μυθεύματα, το δικό του παραμύθι, τώρα μπαίνει πλέον ένας νέος ορισμός για τον φανατικό, π φανατικός κλείνει τη μύτη του γιατί δεν θέλει να μυρίσει γύρω του τον θάνατο, που μυρίζει τόσο έντονα γύρω μας” υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων στο Άγιον Όρος “γιατί νόσησαν στην προηγούμενη φάση της πανδημίας νόσησαν πολλοί από τους μοναχούς που σύμφωνα με τους ειδικούς δεν χρειαζόταν να κάνουν το εμβόλιο. Οπότε πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός , σ’ αυτούς που νόσησαν σε κάποιες φάσεις, σε κάποια τμήματα.

Κάποιοι ήθελαν να κάνουν και δεν πρόλαβαν, άλλοι είχαν φόβους και ανησυχίες και είναι και κάποιοι που είναι φανατικοί. Το ποσοστό από τους 1.000 που είναι οι ανεμβολίαστοι περίπου, έχει κατέβει πολύ ο αριθμός των φανατικών. Είναι μικρός ο αριθμός των φανατικών αλλά  δεν χρειάζεται να είναι και μεγάλος ο αριθμός για να γίνει το κακό. Μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή” πρόσθεσε ο ηγούμενος.

“Δυστυχώς είναι το ράσο που κατευθύνει τις ψυχές και είναι μεγαλύτερη η ευθύνη που φέρουν αυτοί οι άνθρωποι που παρασύρουν τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι τις εύλογες για την ανθρώπινη φύση ανησυχίες. Είναι μέσα στην ψυχοσύνθεση οι φόβοι και οι ανησυχίες. Έρχονται αυτοί οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τοπ ράσο, την αμφίεσή τους, την ιδιότητα, το όνομα του Αγιορείτου που “πουλάει” στον κόσμο και εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση παρασύρουν όντως τον κόσμο. Εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση γιατί ζητούν οπαδούς. Τους τρέφει αυτό το πράγμα. Χαίρονται κυριολεκτικά τώρα που επικρατεί αυτή η κατάσταση και διαιωνίζεται τόσο καιρό, είναι κοντά δύο χρόνια τώρα που ταλαιπωρείται ο κόσμος”.