28 Μαρτίου 2024

Ομιλία Γέροντος Εφραίμ στο Συνέδριο της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο «ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0»

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ, ήταν ο εναρκτήριος ομιλητής στο Συνέδριο της Ιεροψαλτικής Κοινότητας με τίτλο “ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0” που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) από κοινού με το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων (φορέας υλοποίησης) και διεξάγεται στο Δήμο Τρικάλων κατά το τριήμερο, Τετάρτη 3 έως Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Υπήρξε παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά και γεωργιανά.

«Από θεού αρχόμενοι» και σε συνέχεια των σπουδαίων διαδικτυακών Συνάξεων που διοργανώθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και αποτέλεσαν μεγάλο ψυχολογικό στήριγμα για την ψαλτική οικογένεια, τόσο την ελληνική όσο και σε διεθνές επίπεδο, οι διοργανωτές παρακάλεσαν τον Γέροντα να ανοίξει το Συνέδριο, με Αρχονταρίκι, στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής ενότητας υπό τον τίτλο “Ψαλτική Τέχνη και Ορθόδοξη Πνευματικότητα”.

Ο τίτλος του Συνεδρίου ΨΑΛΤΙΚΗ 2.0, επελέγη από τους διοργανωτές, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η γλώσσα των νέων, καθώς τα πορίσματά του αφορούν πρωτίστως το μέλλον και κατά συνέπεια, τους ίδιους τους νέους. Το Σύμβολο 2.0 χρησιμοποιείται ευρέως για να δηλώνει ανανεώσεις που έρχονται κάθε τόσο στις εφαρμογές πληροφορικής, για να βελτιώσουν τις αρχικές εργοστασιακές τους ρυθμίσεις. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα, καλύτερη εκδοχή της ψαλτικής κοινότητας, η version 2 της ΨΑΛΤΙΚΗΣ και το «timing» είναι ιδανικό. Ακριβώς πάνω στη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Το Συνέδριο που επιχορηγήθηκε μερικώς και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Τρικάλων.

Μέγας υποστηρικτής Συνεδρίου είναι το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος Γραικός και Χορηγός Επικοινωνίας είναι η τηλεόραση της Πεμπτουσίας (ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ TV www.pemptousia.tv)

Ακολούθησε συζήτηση των συνέδρων με τον Γέροντα.

Όλο το συνέδριο θα μπορείτε να βρείτε στο ondemand περιεχόμενο στην τηλεόραση της πεμπτουσίας www.pemptousia.tv