26 Νοεμβρίου 2022

Κορωνοϊός: «Ρεζερβουάρ» παραγωγής νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

«Ο ιός βρίσκεται σε εκκρίσεις σε παιδιά και εφήβους είναι ζωντανός ιός και το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το βάρος της νόσησης», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη σε μια αμερικανική μελέτη. Σημείωσε ότι από τη μελέτη στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ προκύπτει πως τα παιδιά μεταδίδουν και αποτελούν «ρεζερβουάρ» για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων.

«Ασφαλή και αποτελεσματικά», χαρακτήρισε τα εμβόλια mRNA η Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι «έχουν συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας».

Υβριδική ανοσία

Η ίδια αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, στην «υβριδική ανοσία», δηλαδή στο φαινόμενο που κάποιος έχει νοσήσει με Covid-19 και στη συνέχεια εμβολιάζεται, λέγοντας ότι «είναι πολύ αποτελεσματική, σε σχέση με την φυσική ανοσία, καθώς αναπτύσσεται ένα ευρύτερο φάσμα αντισωμάτων, που αντιμετωπίζει μεταλλάξεις και άλλος κορωνοϊούς».

Δείτε σχετικό βίντεο

Προσέθεσε ότι η ανοσία που προσφέρουν είναι ποιοτικά καλύτερη από την φυσική νόσηση. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης απ΄ ό,τι οι εμβολιασμένοι, επισήμανε. 

Υπογράμμισε δε ότι η ισχυρή ανοσία παρέχεται κυρίως λόγω των μνημονικών κυττάρων που αναπτύσσονται και έτσι παρέχεται «ισχυρή ομπρέλα προστασίας στο άτομο που νοσεί και στη συνέχεια εμβολιάζεται».

Δείτε το βίντεο της ενημέρωσης

Εμβόλιο Johnson & Johnson

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διενθείς επιστημονικούς φορείς.

«Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε. 

Κληθείσα να σχολιάσει όλες τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της J&J, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «το θέμα για τις δόσεις επανέρχεται με την χορήγηση 2ης δόσης μετά από 2 μήνες μετά την 1η δόση, που θα έχει το χαρακτήρα της “3ης δόσης” των δυδοσικών εμβολίων».

Αντιγριπικό εμβόλιο

Η κ. Θεοδωρίδου πρότεινε τον εμβολιασμό για covid και για γρίπη για τα παιδιά και τους εφήβους.

Ερωτηθείσα για το πότε πρέπει να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε πως «ευχής έργον είναι να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο». Για το ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, είπε «όσα έχουν χρόνια προβλήματα ή παιδιά που έχουν ευάλωτα άτομα στο περιβάλλον τους».INTIME  

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι «αν χρειαστεί να γίνουν νέες δράσεις και επιχειρήσεις για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης θα το ανακοινώσουμε».

Τα κρούσματα

Σε 3.164 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 43 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 347 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ