19 Απριλίου 2024

Η Σουμέλα και ο μαγικός κεμεντζές

«Οι ιστορίες είναι ίσως ο πιο συναρπαστικός τρόπος επικοινωνίας διαχρονικών και αιώνιων αληθειών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους, που αγαπούν τα παραμύθια, αλλά όχι μόνο. ως ενήλικες δεν υπάρχει τίποτα που απολαμβάνουμε περισσότερο από μια αναζωογονητική ή συγκινητική – αλλά πάντα ουσιαστική – αφήγηση. Ακόμα και το Ευαγγέλιο, όπως το έχουμε λάβει σε γραπτή μορφή, έχει τη μορφή μιας ιστορίας – της πιο σημαντικής ιστορίας που έχει ειπωθεί ποτέ».

Ένα όμορφο κορτσάκι, η μικρή Σουμέλα που ζούσε μαζί με την οικογένειά της στις παρυφές του Όρους Μελά στην Τραπεζούντα, πρωταγωνιστεί στο δίγλωσσο βιβλίο του Κωνσταντίνου «Ντιν» Καλύμνιου, γνωστού δικηγόρου και λογοτέχνη της Μελβούρνης.

Ένα βιβλίο που στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα: η ποντιακή φυλή, η πίστη και η λατρεία στον Θεό είναι έννοιες αλληλένδετες.

Το ιστορικό παραμύθι, Soumela and the magic kemence – Η Σουμέλα κι ο μαγικός κεμεντζές, από τις εκδόσεις St Andrew’s Orthodox Press, έχει εικονογραφήσει ο ποντιακής καταγωγής Στέφανος Ελευθεριάδης.

Soumela kemences vivlio 1
Το εξώφυλλο του πολύ όμορφου ιστορικού παραμυθιού του Ντιν Καλύμνιου

Ο Ντιν Καλύμνιος μέσα από την ιστορία της μικρής Σουμέλας, δίνει πληροφορίες για την πρώτη παρουσία Ελλήνων στον Πόντο, το 800 π.Χ., με την ίδρυση αποικιών στη Σινώπη, την Αμισό και την Τραπεζούντα, για τις πολεμικές συρράξεις Ελλήνων και Οθωμανών από το 1912 έως το 1923 και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αναφέρεται στην Ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας και την μετεγκατάστασή τους εκεί όπου πριν «κατοικούσαν οι άλλοι».

sumela kai magikos kemences 1
Στη σελίδα 25 ένας πίνακας φιλοτεχνημένος από την 7χρονη κόρη του συγγραφέα Ελένη.

Ο ομογενής συγγραφέας έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές στην ελληνική γλώσσα και άρθρα του δημοσιεύονται σε διαφορετικές εκδόσεις. Η Σουμελά κι ο μαγικός κεμεντζές είναι το πρώτο του παιδικό βιβλίο.

Παθιασμένος Πόντιος είναι ο Στέφανος Ελευθεριάδης που έχει κάνει την εικονογράφηση του παραμυθιού, γεγονός που φαίνεται από τον τρόπο αποτύπωσης της Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα της Τραπεζούντας. Στην εικονογράφηση «συμμετέχει» και η 7χρονη κόρη του συγγραφέα, Ελένη με τη ζωγραφιά «Η Σουμέλα χάνεται στο δάσος».

Μια ωραία δουλειά για μικρούς και μεγάλους από έναν διακεκριμένο ομογενή, τον Ντιν Καλύμνιο!