Ονομαστήρια Μητροπολίτου Φθιώτιδος Συμεών (11 και 12 Οκτωβρίου)

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Μέγας Πολυχαρχιερατικός Εσπερινός για  την Εορτή του Οσίου πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Η Εορτή του Οσίου Συμεών καθίσταται εορτή διπλή για την τοπική Εκκλησία, καθότι αυτή την ημέρα ο Σεβασμιώτατος της Φθιώτιδος εκτός από τα ονομαστήρια του εορτάζει και την επέτειο της εκλογής του από το Σώμα της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μητρόπολη  Φθιώτιδος.

Η φετινή εορτή πραγματοποιείται στα πλαίσιο του 1ου Παμφθιωτικού Εορτασμού του Ευαγγελιστού της χαράς, Αγίου Αποστόλου Λουκά του Ιατρού, του και πολιούχου της Λαμίας.

Στον Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων και συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφησίας, Ωρωπού, Αμαρουσίου και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος μαζί με τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Συμεών.

Το δεξιό Ιερό Αναλόγιο εκόσμησε με την παρουσία του ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Βασιλικός, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος προσήλθε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. 

Τους Αγίους Αρχιερείς προσεφώνησε,  καλωσόρισε και ευχαρίστησε εκ καρδίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος υπογράμμισε: «ότι η τιμή της αγιαστικής τους επισκέψεως στην Φθιώτιδα είναι τιμή, προσευχή και ενίσχυση όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους ιερείς, τους συνεργάτες του και τον φιλόχριστο λαό της ευλογημένης Ρούμελης». 

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος αποδεχόμενος την παράκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών ανέλαβε την διακονία του Θείου Λόγου και αναφέρθηκε εκτενώς στον εορταζόμενο Όσιο Συμεών το Νέο Θεολόγο, επικεντρώνοντας ουσιαστικά και αναλύοντας ένα από τα πολλά χαρίσματα του Οσίου, αυτό το χάρισμα της διακρίσεως.

 «Η μεγάλη αυτή αρετή της διακρίσεως δίνει στον άνθρωπο την δυνατότητα να διακρίνει, πιο είναι το θέλημα του Θεού και ανοίγει τα πνευματικά μάτια της ψυχής. 

Ο Προφήτης της Εκκλησίας δεν είναι ένας μελλοντολόγος, αλλά αυτός ο άνθρωπος του Θεού, που σε κάθε εποχή καλείται να διερμηνεύει το θέλημα του Θεού. Το χάρισμα της προφητείας είναι συναρμοσμένο με το χάρισμα της διακρίσεως των πνευμάτων. 

Ο Άγιος Συμεών, ο οποίος είναι πραγματικά Θεοφόρος και Πνευματοφόρος άνθρωπος, θα μας διδάξει με την ζωή του ότι ο πνευματικός οδηγός του κάθε ανθρώπου που έχει αυτό το χάρισμα της διακρίσεως, έχει την δυνατότητα να διακρίνει πρώτα τους δικούς του λογισμούς και ύστερα τους λογισμούς των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του.

Το χάρισμα της διακρίσεως που έλαβε μεταξύ άλλων από τον Θεό δεν το κράτησε για τον εαυτό του, αλλά το αξιοποίησε και το επαύξησε για τους αδελφούς του και προς όφελος και οικοδομήν του Σώματος του Χριστού και της Ενότητος της Εκκλησίας. 

Η αγάπη του Θεού, κατέληξε ο Άγιος Ωρεών, επεφύλαξε στον Ποιμενάρχη σας να λάβει όχι μόνο το όνομα του Οσίου Συμεών αλλά και πολλά από τα χαρίσματά του. Όποιος γνωρίζει και βρίσκεται δίπλα στον Σεβασμιώτατο και ιδίως οι κληρικοί αυτής της Μητροπόλεως,  μπορεί να διακρίνει ότι είναι ένας άνθρωπος χαρισματούχος.

Δύο χρόνια που είναι κοντά σας αγωνίζεται πραγματικά νύκτα και ημέρα, χωρίς σταματημό, για να παραμείνει διαρκώς πιστός υπηρέτης του θελήματος του Θεού. Τρέχει από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό σε όλη την Φθιώτιδα και μαζί του τρέχει και δοξάζεται και ο Λόγος του Θεού. Σπέρνει στις καρδιές των ανθρώπων τον σπόρο του Λόγου του Θεού για αγάπη, ομόνοια και ενότητα μεταξύ των ανθρώπων. Ενώνει τα διεστώτα και αγωνίζεται να τηρεί την ενότητα εν τω συνδέσμω της ειρήνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλόθεος.

Τέλος, όλοι οι παριστάμενοι, κλήρος, θεσμικοί άρχοντες και φορείς του τόπου και ο λαός έσπευσαν να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο τα έτη πολλά.

Αύριο το πρωί στις 07:00 π.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Όρθρος για την Εορτή του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ. Θα ακολουθήσει Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.  

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν από τηλεοράσεως, μέσω του «Star Κεντρικής Ελλάδος» και από δορυφόρου, από ραδιοφώνου, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μ. Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου μέσω της Ιστοσελίδος www.imfth.gr

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΤΡΙΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Με λαμπρότητα τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την Εορτή του Οσίου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου και για τα  ονομαστήριά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

Η φετινή Εορτή είναι εντεταγμένη στο πλούσιο λατρευτικό πρόγραμμα του 1ουΠαμφθιωτικού Εορτασμού του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας, η οποία έχει τον διακριτικό τίτλο «Λιτανεύοντας τον Ευαγγελιστή της χαράς»..

 Στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ενώ στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο ιερούργησαν ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι  Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, συνευχομένων  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου και του Αγίου Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβα. 

Το δεξιό αναλόγιο ελάμπρυνε για ακόμη μία φορά ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Βασιλικός, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού του Αγίου Θωμά, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος προσήλθε στην Μητρόπολη Φθιώτιδος προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών. Ο κ. Βασιλικός μάλιστα «λύγισε» από την συγκίνηση και τα δάκρυα, καθώς έψαλε το Πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Την διακονία του Θείου Λόγου ανέλαβε ο πολιός μύστης του Λόγου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος με αφορμή την Εορτή του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, ωμίλησε διδακτικώς και επικαίρως ευχόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Συμεών την από Θεού δύναμη και υγεία στην καλλίκαρπο και αγλαόκαρπο Αρχιερατεία του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών με εμφανή τη συγκίνηση ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την αγιαστική και τιμητική παρουσία τους και ευχήθηκε ο Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, ο πατήρ της αγάπης και της φιλοκαλίας,  να προστατεύει τον καθένα ξεχωριστά και να δείχνει σε όλους τον δρόμο της αρετής.

Τέλος, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό κατέκλυσαν πιστοί κάθε ηλικίας, καθώς και σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, προκειμένου να ευχηθούν τα έτη πολλά στον Σεβασμιώτατο. 

Το απόγευμα στις 18:00 μ.μ. στο Ιερό Παρεκκλήσιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Ιερού Επισκοπείου θα τελεσθεί Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Παράκληση, και ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα  δεχθεί τις ευχές των πιστών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ