Επιβραδύνεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας – “Καμπανάκι” για τις μεταλλάξεις

Το enikos.gr καθημερινά, μετά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό παρουσιάζει την ποσοτική ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, σε συνεργασία με την ομάδα του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του, η Αττική είναι στο όριο ώστε να πέσει ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κάτω από τα 10 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ανέρχεται στα 489 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=459). Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 38292 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,3%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στον περιορισμό της πανδημίας. Γενικά όμως θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test και τα self test για να καταπολεμηθεί η πιθανή δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (15) που καταγράφηκε είναι ελαφρά αυξημένος σε σχέση με προχθές (14). Όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη εβδομάδα, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 17 έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία του αριθμού των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός τους μειώθηκε σε σχέση με προχθές (256 από 271). Παρά τις παρατηρούμενες διακυμάνσεις, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη (αυτό βέβαια με την παραδοχή ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται τα ισχύοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων self-test και ανοίγματα δραστηριοτήτων υψηλού συγχρωτισμού, όπως τα mall και η εστίαση θα γίνουν με την κατάλληλη προετοιμασία). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση όπως και των θανάτων είναι αναλογικά χαμηλότερος σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη στο δεύτερο κύμα, τόσο λόγω των εμβολιασμών ευπαθών ομάδων, όσο και του υψηλότερου αριθμού τεστ ανίχνευσης, που συντελεί στον εντοπισμό περισσότερων ασυμπτωματικών ή ήπια συμπτωματικών κρουσμάτων. Επίσης, η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το στέλεχος του SARS-CoV-2 που κυριαρχούσε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και η αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού έχουν μεγαλώσει το ποσοστό των νεότερων ηλικιών που μολύνονται με αποτέλεσμα η μέση ηλικία των μολύνσεων να έχει πέσει σημαντικά. Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2, ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3. Η πτωτική πορεία σε όλους τους δείκτες θα συνεχιστεί αλλά σε ό,τι αφορά στον αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία και στους θανάτους η ταχύτητα αποκλιμάκωσης θα είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 15 Ιουλίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Με βάση το συνδυασμένο άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, και των υπόλοιπων βαθμίδων εκπαίδευσης (Δημοτικά και Γυμνάσια) στις 10 Μαΐου, αναμέναμε την επιβράδυνση της πορείας αποκλιμάκωσης, με σημαντική πιθανότητα να υπάρξει και ένα μικρό ανοδικό κύμα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου. Εντούτοις, φάνηκε ότι ο συνδυασμός των self-test με την άνοδο της θερμοκρασίας, συνέβαλαν καθοριστικά και με αυξημένη αποτελεσματικότητα στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη που πραγματοποιήσαμε, σύμφωνα με τον αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται αυτές τις ημέρες, δεν αναμένουμε πλέον την προσωρινή αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, αναμένουμε τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία θα υποβοηθηθεί περαιτέρω από τον υπάρχοντα ρυθμό εμβολιασμών και τη δημιουργία τείχους ανοσίας. Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι με βάση την επικαιροποιημένη ανάλυση των δεδομένων διασποράς της πανδημίας στη χώρα, παρατηρήθηκε αύξηση των ενεργών επαφών τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου. Αυτές μπορούν να οφείλονται στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (να σημειωθεί ότι έγινε χωρίς την εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα αν και πρόκειται για εσωτερικούς χώρους με ανάγκη τεχνητού εξαερισμού) και στην κίνηση της αγοράς λόγω του Πάσχα, αλλά και στις αυξημένες κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Αντίθετα, η εφαρμογή του μέτρου των self-test (σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζομένους σε διάφορους τομείς οικονομικών δραστηριοτήτων που άνοιξαν), συντέλεσε στο να μη γίνει αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

  • 600.000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο (με βάση τα ημερήσια δεδομένα των self-test που έχουν καταχωρηθεί από τις 28/4 μέχρι και σήμερα), και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα self-test αυτή τη στιγμή και μέχρι να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία μέσω των εμβολιασμών, είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την ταχύτερη και όσο το δυνατόν επιστροφή στην κανονικότητα, με παράλληλο περιορισμό της διασποράς και αποκλιμάκωση της πανδημίας. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η αποτελεσματικότητα του μέτρου των self-test ήδη αποδείχθηκε καθοριστική για την καλή επιδημική πορεία που παρατηρείται, συνεπικουρούμενη από τον μεγάλο αριθμό αυτών που κατά μέσο όρο ημερησίως πλησιάζει τις 600.000.
  • Τα ανοίγματα δραστηριοτήτων που έχουν ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης και ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι. Εάν συνεχίσει η τήρηση των μέτρων, τότε η πορεία αποκλιμάκωσης δε θα αναστραφεί.
  • Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 110.000 ημερησίως, όπως και πραγματοποιείται από τις 5 Μαΐου.

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που αφορά κυρίως τις δύο πρώτες παραδοχές, οι προβλέψεις μας θα επαναεπικαιροποιούνται εάν παρατηρήσουμε αποκλίσεις που δε θα επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη πορεία. Όπως ήδη αναφέραμε, η πορεία των κρουσμάτων φαίνεται να είναι ελαφρώς καλύτερη από την μέχρι πρότινος αναμενόμενη, και πλέον απομακρύνεται η πιθανότητα προσωρινής αναστροφής της πορείας αποκλιμάκωσης, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των self-test που πραγματοποιούνται τελικά σε σχέση με αυτά που είχαμε υποθέσει ένα μήνα πριν, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο. Μια μικρή επιφύλαξη έχουμε για το τι μπορεί να συμβεί στις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένη την αύξηση της ποσόστωσης του στελέχους Β.1.1.318, το οποίο φαίνεται να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το Β.1.1.7. Ας σημειωθεί ότι το στέλεχος Β.1.1.7 ήταν ήδη πιο μεταδοτικό κατά περίπου 30% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος (wild type).

Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, από τις 8 Απριλίου, είχε ξεκινήσει αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, η οποία επιταχύνθηκε μετά τις 19 Απριλίου, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των self-test, του αυξημένου αριθμού των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ, την αύξηση της θερμοκρασίας και φυσικά της συνέχισης του lockdown μέχρι και τις αρχές Μαΐου. Η προσωρινή ανάσχεση της πτωτικής πορείας που παρατηρήθηκε στα τέλη Απριλίου και οφείλονταν στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων και των συρροών του Πάσχα, αποκλιμακώθηκε λόγω της αύξησης του αριθμού των self-test, οπότε και παγιώθηκε σταθερά πτωτική πορεία από τις 12 Μαΐου, όπως είχε προβλεφθεί από το μοντέλο CORE. Καθώς η πτωτική πορεία συνεχίστηκε με αυτό το ρυθμό, πλέον, για πρώτη φορά μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, βρίσκεται κάτω από τα 1000 κρούσματα ημερησίως (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών).

Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 36 κρούσματα (41 κρούσματα προχθές), και υψηλότερος στην Αττική με 252 κρούσματα (225 κρούσματα προχθές) και οφείλεται στον υψηλότερο αριθμό τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με προχθές. Η Αθήνα πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 51% των κρουσμάτων, και εμφανίζει τα επταπλάσια κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Ο ρυθμός με τον οποίο επέρχεται η αποκλιμάκωση στην Αττική, είναι λίγο χαμηλότερος από ότι στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και συνεχίζουμε να εφιστούμε την προσοχή μας στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και τον έλεγχο αυτής από τις αρχές (Σχήμα 5), καθώς προγραμματίζονται περαιτέρω ανοίγματα δραστηριοτήτων με πιθανότητα μετάδοσης. Η διατήρηση όμως του πολύ υψηλού αριθμού των self-test, θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας αποκλιμάκωσης, όπως αναμέναμε, βρίσκεται πλέον υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιβράδυνση της πτωτικής πορείας. Παρά τη δεδομένη μειωμένη απόδοση του lockdown, όσο και την αυξημένη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, η συμβολή των self-test ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση σταθεροποιημένης αποκλιμάκωσης της πανδημίας και στην Αττική. Η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στην Αθήνα, παρουσιάζονται στο Σχήμα 6, όπου η πορεία αποκλιμάκωσης των ΜΕΘ, συνάδει με το ρυθμό που προβλέπεται από το μοντέλο.

Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αθήνα

Όμοια, τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων (Σχήμα 8) σε σχέση με τα κρούσματα (Σχήμα 7), ξεκίνησε και εδώ να αποκλιμακώνεται, όπως είχαμε προβλέψει, παρά τις παροδικές διακυμάνσεις, και μετά από 2.5 μήνες, είναι πλέον σημαντικά χαμηλότερος από 100. Η συνέχιση της πτωτικής πορείας της Θεσσαλονίκης, την έχει φέρει πλέον υπό του ορίου της κόκκινης περιοχής (Σχήμα 7). Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, αναμένεται να συνεχίσει η αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που ξεκίνησε από τις 21 Απριλίου (Σχήμα 7). Η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται στο Σχήμα 8.

Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με χθες παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 11 κρούσματα σήμερα (Σχήμα 9), συνεχίζει η αργή πορεία αποκλιμάκωσης, και πλέον βρίσκεται υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή. Στην Καρδίτσα έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 1 κρούσμα (Σχήμα 11), και πλέον βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά, έχοντας απομακρυνθεί αισθητά από το όριο της κόκκινης περιοχής. Στη Μαγνησία με 8 κρούσματα (Σχήμα 10) παρατηρείται ίδιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές και όπως αναμέναμε, βρίσκεται πλέον κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή, με την πορεία να αναμένεται να συνεχίζει να είναι πτωτική. Στα Τρίκαλα με 3 κρούσματα (Σχήμα 12) παρατηρείται μικρότερος αριθμός σε σχέση με προχθές, η πορεία είναι καθοδική με παροδικές διακυμάνσεις, και η περιοχή έχει προ ημερών αποχαρακτηριστεί από κόκκινη.

Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται ίδιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές με 7 κρούσματα (Σχήμα 13). Με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, η Αχαΐα έχει επανέλθει σε σταθερά πτωτική πορεία, και βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή. Στη Λακωνία υπάρχει μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχτές καθώς εντοπίστηκαν 2 κρούσματα (Σχήμα 15), στην οποία συνεχίζει η αποκλιμάκωση, παρά τις ενίοτε έντονες διακυμάνσεις που παρατηρούνται από μέρα σε μέρα. Μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκε 1 κρούσμα (Σχήμα 16) και στην οποία διατηρείται η τροχιά αποκλιμάκωσης, η οποία έχει πλέον περιέλθει κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη και ακολουθεί την πορεία του μοντέλου. Στην Αρκαδία όπου δεν εντοπίσθηκε κανένα κρούσμα (Σχήμα 14), η πορεία είναι καθοδική, ακολουθώντας την πορεία του μοντέλου ενώ η περιοχή πλέον βρίσκεται αρκετά υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη. Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές εμφανίζεται στη Μεσσηνία με 4 κρούσματα (Σχήμα 17), η οποία πλέον έχει απομακρυνθεί από τα όρια χαρακτηρισμού ως κόκκινη. Στην Ηλεία δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα (Σχήμα 18). Αυτή τη στιγμή η Ηλεία είναι από τις περιοχές που έχουν διανύσει μία πολύ έντονη ανοδική πορεία, η οποία έχει καμφθεί όπως είχαμε προβλέψει, και πλέον έχει απομακρυνθεί από το όριο του να χαρακτηριστεί κόκκινη. Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 8 κρούσματα (Σχήμα 19), και συνεχίζουν οι διακυμάνσεις, αλλά πλέον η πορεία θα συνεχίσει να είναι πτωτική. Συνολικά όλες οι περιοχές στην Πελοπόννησο βρίσκονται σε καθοδική πορεία και είναι κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινες περιοχές.

Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

Στην Αιτωλοακαρνανία με 4 κρούσματα παρατηρείται μειωμένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές (5 κρούσματα), και ενώ έχει ήδη περάσει τρεις κορυφώσεις της επιδημικής καμπύλης, η περιοχή διάνυσε μια τέταρτη, η οποία ήταν ιδιαίτερα υψηλή και όπως αναμέναμε, πλέον βρίσκεται υπό του ορίου της κόκκινης περιοχής, και αναμένεται να συνεχίσει η πτωτική πορεία (Σχήμα 20).

Στην Εύβοια, με 6 κρούσματα παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές (Σχήμα 21). Η συνολική πορεία της καμπύλης νέων κρουσμάτων ενώ είχε επανέλθει σε πτωτική όπως είχαμε αρχικά προβλέψει, και πλέον (μετά από 4 μήνες) βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη. Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκε 3 κρούσματα (Σχήμα 22), η οποία λόγω των διακυμάνσεων των τελευταίων ημερών, βρίσκεται υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή. Αυξημένος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων και στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκε 3 κρούσματα (Σχήμα 24), η οποία πλέον βρίσκεται αρκετά κάτω από το όριο του χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή. Στην Ευρυτανία δεν εντοπίστηκαν κρούσματα (Σχήμα 25), και πλέον η περιοχή έχει απαλλαγεί από την πανδημία. Ίδιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρατηρήθηκε στη Φωκίδα όπου δεν εντοπίστηκαν κρούσματα (Σχήμα 23), στην οποία έχει διαμορφωθεί μια μικρής διάρκειας ανοδική πορεία, η οποία όμως βρίσκεται κάτω από το όριο του χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή και δεν αναμένεται να το πλησιάσει.

Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

Αυξημένος σε σχέση με προχθές ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 12 κρούσματα (Σχήμα 26), όπου το έντονα ανοδικό κύμα των προηγούμενων εβδομάδων, έχει περιέλθει σε τροχιά ισχυρής αποκλιμάκωσης, και πλέον, η περιοχή βρίσκεται κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη. Στη Θεσπρωτία δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα (Σχήμα 27), όπως και στην Πρέβεζα (Σχήμα 29) και στην Άρτα (Σχήμα 28), με τη συνολική πορεία να έχει περιέλθει στην αναμενόμενη αποκλιμάκωση. Με τα δεδομένα, όλες οι περιοχές της Ηπείρου έχουν απομακρυνθεί από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινες και βρίσκονται σε καθοδική τροχιά.

Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Θεσπρωτία

Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Άρτα

Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, μείωση κρουσμάτων σε σχέση με προχθές παρουσιάζεται, στην Κοζάνη με 5 κρούσματα (Σχήμα 32), στο Κιλκίς με 7 κρούσματα (Σχήμα 35), στην Ημαθία με 1 κρούσμα (Σχήμα 30), στην Καστοριά με 1 κρούσμα (Σχήμα 40), στην Πιερία με 3 κρούσματα (Σχήμα 37), στη Φλώρινα με 1 κρούσμα (Σχήμα 33) και στις Σέρρες με 2 κρούσματα (Σχήμα 39). Αντίθετα, αύξηση παρατηρήθηκε στην Πέλλα με 3 κρούσματα (Σχήμα 31). Ίδιος αριθμός κρουσμάτων παρατηρήθηκε στη Χαλκιδική με 1 κρούσμα (Σχήμα 41), ενώ στην Καβάλα (Σχήμα 45) και στα Γρεβενά (Σχήμα 38) δεν εντοπίστηκαν κρούσματα. Στην Κοζάνη η πορεία της πανδημίας έχει αποκλιμακωθεί από το έντονα ανοδικό κύμα των προηγουμένων εβδομάδων και πλέον βρίσκεται υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή, όπου αναμένεται να συνεχίσει η πτωτική πορεία. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, όλες οι περιοχές της Βορείου Ελλάδας βρίσκονται σταθερά σε καθοδική πορεία.

Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα