21 Φεβρουαρίου 2024

Τι αλλάζει στη βεβαίωση μετακίνησης των εργαζομένων – Πώς θα είναι το νέο έντυπο

Αλλάζει ο τρόπος μετακίνησης των εργαζομένων από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Μία από τις βασικές αλλαγές είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα τροποποιηθεί η βεβαίωση τύπου Α. Θα είναι ένα κοινό έντυπο, το οποίο θα υπάρχει και στην πλατφόρμα forma.gov.gr και στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, το οποίο θα πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα και βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Στο έντυπο θα αναγράφεται και το ωράριο των εργαζομένων προκειμένου να ελέγχονται οι ώρες μετακίνησης. Βέβαια, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες. Οι εργοδότες έχουν περιθώριο έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου να δηλώσουν την κατάσταση του προσωπικού τους, δηλ. ποιους θα βάλουν σε αναστολή εργασίας, ποιους σε τηλεργασία και ποιοι θα έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο εργασίας τους.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η βεβαίωση με τη νέα της μορφή θα “ανέβει” στο σύστημα από την Κυριακή. Κάτι που προκαλεί σύγχυση για το πότε θα “προλάβουν” οι εργαζόμενοι να έχουν στα χέρια τους το νέο έντυπο. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει μια ελαστικότητα τη Δευτέρα ώστε να τεθεί σε πλήρη ισχύ το μέτρο από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους πάντως, θα πρέπει να έχουν μαζί τους στις μετακινήσεις εκτός από τη βεβαίωση και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ώστε σε τυχόν έλεγχο να διαπιστώνεται αν όντως αυτοαπασχολούμενος ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Σημειώνεται ότι δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης όσων δεν προσέρχονται στην εργασία γιατί βρίσκονται σε τηλεργασία ή τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης. Όπως αναφέρει η ΚΥΑ που εκδόθηκε με τα νέα μέτρα, δεν θα χορηγούνται βεβαιώσεις κίνησης σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν μάλιστα ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε αυτούς παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021.