25 Απριλίου 2024

Η εορτή της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στην πόλη του Ναυπλίου – ΦΩΤΟ

rbt

Με κάθε λαμπρότητα τιμάται η  εορτή των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδας και Αγάπης, στον Ιστορικό ομώνυμο  Ιερό Ναό  στο ιστορικό κέντρο του  Ναυπλίου. .

Την παραμονή, Τετάρτη  16 Σεπτεμβρίου 2020 τελέσθηκε αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αργολίδας Νεκταρίου.

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης και βρίσκεται στην παλιά συνοικία του Ψαρομαχαλά στο Ναύπλιο.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, από το 1779 με 1780 ήταν μόνη εκκλησία που επιτρεπόταν από τους Tούρκους να λειτουργεί μέσα στην πόλη

Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί, οι άλλες εκκλησίες ήσαν υπό κατάληψη και ο εκκλησιασμός των Ορθοδόξων γίνονταν μόνον εκτός των τειχών, στην εκκλησία των Αγίων Πάντων στην Πρόνοια.

Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.

O λεγόμενος Ψαρομαχαλάς, δηλαδή η συνοικία των ψαράδων, είναι από τις πιο παλιές και γραφικές συνοικίες της πόλης και εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας, πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου.