30 Μαρτίου 2023

Η Εξόδιος Ακολουθία του Γέροντος Βίκτωρος Raïssi – ΦΩΤΟ

Εν κατανύξη ετελέσθη σήμερα το πρωί η Εξόδιος Ακολουθία του Προηγουμένου και Κτήτορος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου La Faurie στις Γαλλικές Άλπεις.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου, των ιερομονάχων της Ι. Μονής, Ηγουμένων άλλων Μονών, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο μακαριστός Γέροντας ίδρυσε την εν λόγω Μονή τη δεκαετία του ’80 και αποτέλεσε ένα λαμπρό παράδειγμα διαδόσεως της Ορθοδοξίας και του αγιορειτικού μοναχισμού στη Γαλλία, την οποία συνεχίζει η σημερινή αδελφότητα.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε τα εξής: “Το μυστήριο του διαχωρισμού της ψυχής από το σώμα, αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου.  Αναδύεται από μέσα μας το συναίσθημα της χαρμολύπης βλέποντας να επιστρέφει στον Θεό εκείνος που ήταν για πολλούς πνευματικός πατέρας, συνασκητής και φίλος. Η Ορθοδοξία στη Γαλλία του οφείλει πολλά.  Η δημιουργία μιας μοναστικής κοινότητας σε αυτήν την περιοχή όπου η άγρια αλπική φύση μας ωθεί σε έναν εσωτερικό στοχασμό του θείου έργου, είναι παράλληλα ένα έργο με πολλές δυσκολίες, κόπους και ιδρώτα”.