Αρχική > > ΕΛΛΑΣ > Διεθνή > Αγία Σοφία: Οι ετοιμασίες και τα τρικ ενόψει της προκλητικής “φιέστας” Ερντογάν

Αγία Σοφία: Οι ετοιμασίες και τα τρικ ενόψει της προκλητικής “φιέστας” Ερντογάν

Απομένουν λιγότερες από 24 ώρες από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία και οι πρόβες συνεχίζονται σε εντατικούς ρυθμούς με το μνημείο της Ορθοδοξίας να αντιστέκεται από μόνο του στο “έγκλημα” που συντελείται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ολόκληρο το μαρμάρινο πάτωμα του ναού, εκτός από το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός (στύλος) όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή, έχουν τοποθετηθεί τυρκουάζ χαλιά. Ενώ γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που λειτουργούν ως όρια για τους πιστούς.

Ταυτόχρονα, από την Τετάρτη έχουν ξεκινήσει και οι δοκιμές στο ηχοσύστημα του ναού με γνωστό στην Τουρκία ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και συγκεκριμένα τους στίχους 285 και 286 της Surat al-Baqara, γνωστή ως η προσευχή Amenerresulu. Μάλιστα, αναρτήθηκε στα social media βίντεο από τις πρόβες, όπου οι Τούρκοι θέλησαν να προκαλέσουν δείχνουν πως μέρος εργασιών που γίνονται, αλλά και το πώς θα είναι ο υπέρλαμπρος ναός στη νέα του μορφή. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν.

Και όλες αυτές οι εργασίες γίνονται υπό το βλέμμα του επικεφαλής των θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες

Το μεσημέρι ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους οι πολίτες που θα πάνε την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά: «Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους 4 πράγματα όταν θα έρθουν στην Αγία Σοφία. Μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος άνοιξε την Αγιά Σοφιά η οποία ήταν μουσείο επί 86 χρόνια και τώρα γίνεται τζαμί.

Οι απόντες από τη «φιέστα» Ερντογάν

Απόντες από την αυριανή πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, θα είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως την ώρα της προσευχής θα παρίσταται σε εκδήλωση για την επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης, στην Άγκυρα, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κιλιτσντάρογλου σημείωσε ότι «είναι απρεπές να γίνεται ναμάζι (προσευχή) μπροστά στις κάμερες».

Να σημειωθεί επίσης πως οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνουν ανοικτές έως την άλλη μέρα το πρωί.

Δείτε στο 1:26 το τρικ με το ύφασμα που μπορεί ακόμα να μην είναι ξεκάθαρο, καθώς μπροστά του εξακολουθούν να υπάρχουν οι σκαλωσιές, ωστόσο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα ξετυλίγεται τις ώρες των προσευχών. 

Related posts