Αρχική > > ΕΛΛΑΣ > Ελλάδα > Σακελλαροπούλου: Η απόφαση για την Αγία Σοφία πλήττει ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο

Σακελλαροπούλου: Η απόφαση για την Αγία Σοφία πλήττει ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο

Τον Νίκο Αναστασιάδη υποδέχτηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε σχετικά με το Κυπριακό ότι “η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η κα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι “είναι μια απόφαση που έπληξε ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και πάνω από όλα πλήττει και πληγώνει και όλους εκείνους που ανεξαρτήτως των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους αντιλαμβάνονται ότι ένα μοναδικό μνημείο της ανθρωπότητας δεν μπορεί να εργαλειοποιείται για να υλοποιούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική του ακτινοβολία”.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι “η Αγία Σοφία είναι μοναδικό σύμβολο της Χριστιανοσύνης και αποτελεί βέβαια τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αυτά τα χαρακτηριστικά κατάφερε να λειτουργήσει τον τελευταίο αιώνα ως ένας τόπος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών κι ως ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του κοσμικού κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα την περιοχή μας. Η Ελλάδα, η Ε.Ε. αλλά και όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να διαφυλαχθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια. Ήδη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών εκφράστηκε η αλληλεγγύη των εταίρων προς Ελλάδα και Κύπρο. Και ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια”

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Related posts