28 Ιουνίου 2022

Εγκαίνια Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμο – ΦΩΤΟ

Με ιδιαίτερη ευλάβεια, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν χθες, Κυριακή (31 Μαΐου), τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου παλαιάς Κουλούρας Αιγίου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου. Η ημέρα αυτή είχε μία ιδιαίτερη σημασία για τον Σεβασμιώτατο, καθώς πρόκειται για τα πρώτα εγκαίνια Ιερού Ναού που τέλεσε ως νέος Ποιμενάρχης της ιστορικής Μητροπόλεως Καλαβρύτων.
Στον Όρθρο, την ιερά ακολουθία των Εγκαινίων και την πανηγυρική πρώτη Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιασμένης Αγίας Τραπέζης συμμετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, προσκεκλημένος του σεπτού οικείου Ποιμενάρχου.
Εν συνεχεία τελέστηκε η πρώτη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εγκαινιασμένο νέο ναό, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, λίγο πριν την Απόλυση της θείας λειτουργίας απευθυνόμενος στους πιστούς, εσημείωσε ότι η θεία λατρεία της Εκκλησίας μας είναι πηγή μεγάλης δυνάμεως, αγιασμού και παρακλήσεως για τον πιστό λαό του Θεού.
Απευθυνόμενος δε στον Σεβασμιώτατο κ. Ιερώνυμο τόνισε και τα εξής: «Μοιράστηκα σήμερα μαζί σας αυτές τις μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές, καθώς αξιωθήκαμε να τελέσουμε, με την χάρη του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, τα πρώτα σας εγκαίνια. Σήμερα βάζετε ανεξίτηλα την πνευματική σας σφραγίδα στην τοπική Εκκλησία, συνεχίζοντας το λαμπρό έργο που βρήκατε από τους σεπτούς προκατόχους σας. Σας ευχαριστώ διότι είχατε την ευγένεια να με καλέσετε στην χαρά σας που είναι χαρά για ολόκληρη την Εκκλησία. Ευχαριστώ πρωτίστως τον Πανάγαθο Θεό που χθες και σήμερα μας χάρισε δύο ευλογημένες και γεμάτες ιερή συγκίνηση ημέρες. Ας κρατήσουμε, τίμιε αδελφέ, στο ιερώτατο αρτοφόριο των ψυχών μας τις άγιες αυτές στιγμές που σφυρηλατούν στην ζωή και την διακονία μας στην Εκκλησία δυνατούς δεσμούς πνευματικής αδελφοσύνης και τιμής. Η φιλία που θεμελιώνεται στον Χριστό είναι θησαυρός ατίμητος, είναι δύναμη, είναι μαρτυρία διδακτική σε χρόνους αφιλίας και ιδιοτελειών. Ας κρατήσουμε ζωντανό μέσα στις ψυχές μας το δυνατό και πάντα επίκαιρο νόημα της σημερινής ημέρας: Να γίνουμε καινούριοι κατά Χριστόν άνθρωποι, φωτεινοί, αληθινοί και χαριτωμένοι! Άνθρωποι που θα μεταδίδουμε στους εγγύς και τους μακράν το φώς τού Χριστού». 
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων, στη σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεολόγο, λέγοντας πως με την διήμερη παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας μαρτυρεί την αγάπη αλλά και την αδελφική του συμπαράσταση προς το ταπεινό του πρόσωπο και την διακονία του στην τοπική Εκκλησία. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον εφημέριο του Ιερού Ναού Υπαπαντής του Κυρίου Κουλούρας π. Στυλιανό Καπράλο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς, Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης, Πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Τσάκαλο και τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Πετρόπουλο για την επιμέλεια προετοιμασίας των εγκαινίων, καθώς επίσης το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους υπολοίπους Ιερείς, τους Ιεροψάλτες αλλά και τον ευσεβή λαό του Θεού.
Τέλος, ο οικείος Ποιμενάρχης έκανε αναφορά στη βαθύτερη και ουσιαστικότερη σημασία των εγκαινίων κάθε Ιερού Ναού, για τον προσωπικό αγώνα του κάθε πιστού να ανακαινισθεί. «Τα εγκαίνια ενός Ιερού Ναού αποτελούν γεγονός μείζονος σημασίας για την τοπική Εκκλησία και όχι μόνον. Το ιερό θυσιαστήριο, το κέντρο της ζωής και της διακονίας μας, είναι η ανεξάντλητη πηγή δυνάμεως και ευλογίας για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα δε για κάθε κληρικό. Από το ιερό θυσιαστήριο εμείς οι κληρικοί αντλούμε δύναμη, ευλογία, αγιασμό, έμπνευση, αντοχές», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, καταλήγοντας με τα εξής λόγια: «Εύχομαι η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος, που σήμερα κατήλθε και αγίασε το ιερό θυσιαστήριο και ολόκληρο τον ναό, να αγιάζει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας. Τη σημερινή ευλογία που λάβαμε πλουσίως από τον Κύριό μας να την κρατήσουμε ακέραιη στην ζωή μας ως δύναμη ανακαινίσεως και μαρτυρία πίστεως. Αυτήν την ευλογία ως φως και αγιασμό να την μεταφέρουμε στα σπίτια μας, τις οικογένειές μας, την εργασία μας, στην πόλη μας». 
Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, κατά την διήμερη παραμονή του στην περιοχή μας, επισκέφθηκε Ιερές Μονές και Ευαγή Ιδρύματα, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τους μοναδικούς «θησαυρούς» της Ορθοδοξίας αλλά και για το  σπουδαίο φιλανθρωπικό – κοινωνικό έργο που επιτελείται στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων. Για όλα αυτά συνεχάρη θερμώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και του ευχήθηκε δύναμη και ευόδωση του ποιμαντορικού του έργου.