Αρχική > > ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ > Πατριαρχείο Αλεξανδρείας > Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στον Πρόεδρο του Μαλάουϊ

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στον Πρόεδρο του Μαλάουϊ

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β , συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ και τον Επίσκοπο Μαλάουι κ. Φώτιο, μετέβησαν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λιλόγκουε, όπου εκατοντάδες πιστοί επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην Εκκλησιαστική τους Κοινότητα.

Μετά την υποδοχή, τελέσθηκε Δοξολογία προς τιμήν του Πατριάρχη και τον καλωσόρισε  ο επιχώριος Επίσκοπος  Μαλάουι κ. Φώτιος.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά την πρόσρησή του εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για το επιτελούμενο Ιεραποστολικό έργο της Επισκοπής και ευχήθηκε ο Ευαγγελιστής Μάρκος να ευλογεί το έργο της. Ακολούθως προσφέρθηκε από τον Μακαριώτατο προς όλους τους παρευρισκόμενους πιστούς γεύμα, με τους οποίους παρακάθησε.

Στη συνέχεια, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κατευθύνθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου σε οικόπεδο που δωρήθηκε από το Κράτος του Μαλάουι, έθεσε τον Θεμέλιο Λίθο για τον Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Μαλάουι, επ’ ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Η οικογένεια Γιαννάκη συμβάλει τα μέγιστα για την περίφραξη της ιδιοκτησίας, την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και του παρακείμενου Ιεραποστολικού Κέντρου. Ο Πατριάρχης ανέπεμψε δέηση υπέρ αναπαύσεως  των γονέων των δωρητών, Ηλιοφωτίστης και Γεωργίου.

Σημειώνεται ότι ο Μακαριότατος Πατριάρχης, ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε είχε επιλέξει και επευλογήσει τον τόπο του νέου Καθεδρικού Νού, ο οποίος βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στο κέντρο ακριβώς της πρωτεύουσας.

Επίσης ο Μακαριότατος έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαλάουι κ. Peter Mutharika.

Ο Πρόεδρος Mutharika εξέφρασε την χαρά του για τον ερχομό του Πατριάρχη στη χώρα του αλλά και την ευγνωμοσύνη της Δημοκρατίας του Μαλάουι για όλα όσα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, δια της τοπικής Ορθόδοξης Επισκοπής, προσφέρει προς το Μαλαουιανό λαό.  Ο Πρόεδρος κ. Mutharika τόνισε πως «ευχαριστούμε θερμά  για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα μας. Για όσα προσφέρετε στο λαό μας, στην υγεία και στην εκπαίδευση των νέων μας».

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος εξέφρασε προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο ευχαριστίες για την υποστήριξη προς την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαλάουι. Είπε πως «ό,τι γίνεται από εμάς είναι διότι αγαπάμε τον λαό του Μαλάουι. Η παρουσία των πρώτων Ελλήνων στο Μαλάουι, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα, αδελφοποίησε τους λαούς μας και ενδυνάμωσε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ μας». Ο Πατριάρχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Άμπτελ Φατάχ Αλ Σίσι για την διαρκή συμβολή του υπέρ της ειρήνης και της προόδου στην περιοχή, για την συμπαράστασή του προς το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και για την άδειά του να εκπαιδεύονται  νέοι Αφρικανοί στην Πατριαρχική Σχολή της Αλεξάνδρειας.

Από εκεί ο Μακαριότατος Πατριάρχης Θεόδωρος με την συνοδεία Του αναχώρησαν για τη Δημοκρατία της Ζάμπια.

Related posts