15 Ιουνίου 2024

Ίδρυση γραφείου για τον προσκυνηματικό τουρισμό στην Πιερία

Γραφείο για τον προσκυνηματικό τουρισμό, με σκοπό να συντονίζει τις δράσεις προβολής και ανάδειξης του προσκυνηματικού τουρισμού του νομού και να δημιουργεί τις κατάλληλες καινοτόμες προϋποθέσεις προσέγγισης και γνωριμίας των ανθρώπων με τους ιερούς τόπους της Πιερίας, απέκτησε η περιοχή. Όπως ανακοινώθηκε, μέσω του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων “ θα ενισχυθεί η διαφοροποίηση της τουριστικής επωνυμίας της Πιερίας, έναντι των άλλων ελληνικών τουριστικών προορισμών, ενώ συμπληρωματικά εμπλουτίζεται και το συνολικό τουριστικό προϊόν της Πιερίας. Παράλληλα, ενισχύονται και στηρίζονται αναλογικά όλοι οι κλάδοι της τοπικής τουριστικής αγοράς και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Πιερίας, ενώ πολλαπλασιαστικά σχεδόν το σύνολο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Επιπλέον, ενισχύεται η αειφόρος συντήρηση, προστασία και διαχείριση των επισκέψιμων Ιερών Τόπων της Πιερίας και κατ’ επέκταση των Ιερών Ναών και Μονών”.

Με την ίδρυση του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ανοίγεται στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Πιερίας και η προοπτική δυναμικής ανάπτυξης του εισερχόμενου προσκυνηματικού τουρισμού, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση για την ίδρυση του γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων έκανε ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Εκεί, πραγματοποιήθηκε -μεταξύ άλλων- και η παρουσίαση του νέου σύγχρονου οδηγού Προσκυνημάτων της Πιερίας, που εξέδωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Ιερά Μητρόπολη, διαστάσεων «Pocket», σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά ρώσικα και σέρβικα, το οποίο, όπως αναφέρεται “ θα αποτελέσει αναγκαίο διαχειριστικό εργαλείο, για μια ισόρροπη και αποτελεσματική προώθηση και ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία, καθώς και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, για την ανάδειξη του χαρτοφυλακίου προσκυνηματικών προορισμών της Πιερίας”.

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη από τον Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η παραγωγή δίγλωσσου ντοκιμαντέρ, για τα Προσκυνήματα της Πιερίας, καθώς και η δημιουργία επιμέρους βίντεο μικρότερης διάρκειας, με θεματικές ενότητες, όπως η μοναστηριακή γαστρονομία, τα μοναστηριακά προϊόντα, η «πορεία του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία», κ.ά., προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, µε σκοπό την ευρεία διάδοση στο Διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα, στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Παράλληλα παρουσιάστηκε και η έκδοση του βιβλίου πρακτικών της επιστημονικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, με αφορμή τη συμπλήρωση 160 ετών, από την ίδρυση της Ενορίας Θείας Αναλήψεως και 40 ετών από τη θεμελίωση του σημερινού Καθεδρικού Ναού. Πρόκειται όπως υπογραμμίζεται για “ ένα ακόμη σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 5.000 ευρώ, που θα συμβάλλει στην αναγέννηση του πνευματικού βίου του τόπου και θα αναδείξει τον καθοριστικό και σπουδαίο ρόλο, που έχει διαδραματίσει η Ενορία Θείας Αναλήψεως στο ιστορικό γίγνεσθαι της πόλεως και στην πορεία του λαού της Κατερίνης”.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι “ ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα και το ανοικτό θέατρο,που κατασκεύασε η Π.Ε. Πιερίας, στο χώρο των φιλανθρωπικών δομών της Ιεράς Μητροπόλεως στο Σβορώνο, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. και η ανακαίνιση του αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου του «Αγίου Φωτίου», προϋπολογισμού επίσης 100.000 ευρώ, σε έναν σύγχρονο, εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο της Εκκλησίας”.

Ν.Καζ.