1 Φεβρουαρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Μόνο η ταπείνωση θα μας οδηγήσει στη σωτηρία»

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου 2020, στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία, Μετόχι της κατεχόμενης Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο και κληρικούς τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Με την άφιξη του Μακαριωτάτου στον Ιερό Ναό, γυναίκες της ενορίας τού προσέφεραν ροδόνερο με την παραδοσιακή κυπριακή μυροδόχο.

Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Αντωνίου και επισήμανε ότι «ο άγιός μας από μικρός αφιερώθηκε στον Θεό και με την υπέρμετρη άσκησή του κατάφερε να γίνει δοχείο τής Χάριτος τού Θεού. Είχε την καρδιά του ανοικτή προς τον Χριστό ώστε να εισέλθει εντός του και να ενεργήσει τη σωτηρία του. Είχε τόσο σθένος πνευματικό, ώστε ο Θεός επέτρεπε να αντιμετωπίζει πρόσωπο προς πρόσωπο τον διάβολο και να καταφέρνει να ξεφεύγει από τις παγίδες που τού ετοίμαζε. Πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαιναν στην έρημο για να βρουν τον ασκητή Άγιο Αντώνιο και να ζητήσουν τη συμβουλή του· αυτοκράτορες, επιφανείς αξιωματούχοι, άλλοι ασκητές και μοναχοί. Κι όλη αυτή η αρετή με την οποία κοσμήθηκε ήταν αποτέλεσμα τής άκρας ταπεινώσεώς του. Μόνο με αυτή, την ταπείνωση, αδελφοί μου, μπορούμε να σωθούμε. Μόνο αν έχουμε πίστη θερμή, που είναι αποτέλεσμα τής ταπείνωσης, μπορούμε να ζήσουμε όλο αυτό το πνευματικό μεγαλείο.

Ο Χριστός μάς έφερε την γαλήνη, την ειρήνη, την ψυχική ειρήνη, η οποία δεν υπάρχει στις μέρες μας. Κι αυτό είναι απόδειξη ότι δεν αφήνουμε τον Χριστό να ενεργεί μέσα μας σύμφωνα με το θέλημά Του, διότι μάς κυριεύουν οι εγωισμοί. Η μεγαλύτερη τιμή που έχουμε να προσφέρουμε απόψε στον όσιο Αντώνιο δεν είναι να τον προσκυνήσουμε στην εικόνα. Αλλά όλα εκείνα τα οποία έκανε στη ζωή του, η ταπείνωση, η πίστη, η αγάπη του προς τον Θεό, να είναι για μας τα μοναδικά πρότυπα για την σωτηρία μας».

Στο τέλος του εσπερινού και μετά την αρτοκλασία, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων και άλλων χορηγών του Ιερού Ναού, όπως του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (δραγομάνου) και Μαρουδιάς, Ιουλίας Πική και άλλων ευεργετών τής ενορίας τού Αγίου Αντωνίου.