8 Φεβρουαρίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Μόνο με τον Χριστό γαληνεύει η ψυχή τού ανθρώπου»

Μία εβδομάδα μετά τη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, Κυριακή μετά τα Φώτα, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στην αυτοστέγαση Γερίου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων τού Καθηγουμένου τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου, του προσφάτως χειροτονηθέντος ιερομ. Γεωργίου Χριστοδούλου και των εφημερίων τού Ναού.

Κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναπτύσσοντας το κεφαλαιώδες για όλους μας θέμα τής μετανοίας, που παρουσιάζεται ως η πρώτη επίσημη ρήση τής διδασκαλίας τού Κυρίου.

«Ως απαρχή των πνευματικών αγώνων ο ίδιος ο Χριστός μάς ορίζει τη μετάνοια. Χρειάζεται ο άνθρωπος να μετανοήσει, να προσέλθει ταπεινός ικέτης του θείου ελέους και της χάριτος και να ζητήσει την άφεση και τη συγγνώμη, για όσα διέπραξε έναντι του αγίου θελήματος του Θεού. Χρειάζεται να ταπεινωθεί και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Για να επιτευχθεί η συγχώρηση του αμαρτωλού ανθρώπου  -και ποιος, αγαπητοί μου, ο αναμάρτητος;-  τίθεται μία βασική προϋπόθεση, να αποδεχόμαστε τους άλλους με όσα ελαττώματα κι αν έχουν.

Και τούτο, γιατί ο Θεός είναι η πηγή της αγάπης, αφού τόσο πολύ αγάπησε τον κόσμο «ώστε τόν μονογενή αυτού υιόν έδωκεν..»

Εκείνοι οι οποίοι κινούνται και ενεργούν από το μίσος, δεν είναι δυνατό να ανήκουν στην παράταξη του Χριστού, αλλ’ ανήκουν στην απέναντι στρατιά τού διαβόλου. Το να εμφωλεύει το μίσος και η εκδίκηση μέσα μας, το να μη συγχωρούμε αυτούς που μας αδικούν, το να επιζητούμε την καταδίκη τους, το να επιδιώκουμε τον αφανισμό τους, είναι δείγματα τής απουσίας τού Θεού από μέσα μας. Έτσι, η ψυχή μας είναι συνεχώς ανάστατη και ανήσυχη. Η σκέψη μας διαρκώς στρέφεται προς τον τρόπο της εκδίκησης. Χαιρεκακούμε, όταν τύχει να ακούσουμε το κακό του συνανθρώπου μας. Η γαλήνη φυγαδεύεται και η ταραχή μάς κατατυρρανεί και την ημέρα και τη νύκτα.

Αντίθετα, όταν συγχωρήσουμε τον συνάνθρωπό μας, όταν ευεργετήσουμε, εάν είναι δυνατό, εκείνον που μας αδίκησε, όταν ανοίξουμε την καρδιά μας και στον εχθρό μας ακόμη, τότε αυτό είναι ηρωϊσμός, είναι νίκη, και μας φέρει πράγματι την ευτυχία και τη χαρά της ζωής. Ας μη λησμονούμε ότι από ανθρώπινη αδυναμία καθημερινά γινόμαστε παραβάτες των θείων Του εντολών. Από φυλακής πρωϊας μέχρι νυκτός διαπράττουμε αμαρτίες. Αμαρτάνουμε και με τα λόγια, και με τα έργα, και με τους λογισμούς μας. Αμαρτάνομεν εν γνώσει και εν αγνοία μας.​

Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας και να αφήσουμε τον Θεό ελεύθερα να ενεργήσει μέσα μας. Μόνον Εκείνος μπορεί να μάς χαρίσει την πληρότητα, την αληθινή χαρά, το αληθινό φως τής γνώσεως και να μας απαλλάξει από όλα τα πάθη που προαναφέραμε. Κι ο άνθρωπος που έχει μέσα του τον Χριστό, αισθάνεται πάντοτε χαρούμενος, πεπληρωμένος, γαλήνιος, πλούσιος μέσα στη φαινομενική φτώχεια του».

Μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε τα εγκαίνια τού νέου πνευματικού κέντρου τής ενορίας, στην παρουσία επισήμων και εκπροσώπων των Αρχών.