29 Μαρτίου 2024

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Να εύχεστε οι λοχαγοί σας να είναι αυστηροί»

Στα ορεινά στρατόπεδα της περιοχής Μόρφου συνέχισε και ολοκλήρωσε την περιοδεία του στις μονάδες της Εθνικής Φρουράς ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος με την ευκαιρία των εορτών του δωδεκαημέρου.

Από το πρωί της Πέμπτης 19ης Δεκεμβρίου οι στρατιώτες του 2ου ΣΠ στην Ευρύχου υποδέχθηκαν τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του και απέδωσαν με άριστο τρόπο επίκαιρους ύμνους και κάλαντα.

Συνοδοί του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ήταν ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Κώστας Χρυσηλίου, ο Διοικητής του 2ου ΣΠ Σχης Σάββας Έλληνας και ο Υπεύθυνος Θρησκευτικής Διαφώτισης στην Εθνική Φρουρά, Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

Στο πρώτο προορισμό, τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε επίσης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου Αρχιμ. κ. Φώτιος Ιωακείμ, καθότι η ορεινή περιοχή της Ευρύχου αποτελεί προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Μόρφου.

Για το γεγονός της Θείας Οικονομίας, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «ο άνθρωπος έχει πλασθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση τού Θεού. Όμως, με την εξορία τού ανθρώπου από τον Παράδεισο, ο Θεός δεν ήθελε να αφήσει το πλάσμα Του να υποφέρει και έτσι απέστειλε τον Υιό Του να λάβει την ανθρώπινη φύση ώστε να αποκαταλλάξει την προτέρα πτώση. Αυτό εορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Την άκρα συγκατάβαση τού Θεού, την πολλή Του αγάπη προς εμάς. Κάθε μέρα γεννιέται, πεθαίνει και ανίσταται ο Θεός. Έτσι πρέπει να Τον βιώνουμε μέσα μας. Αυτό εύχομαι σε όλους σας. Να αφήσετε τον Θεό να ενεργεί ελεύθερα μέσα σας ώστε να σάς παρέχει την πληρότητα τής ζωής. Αυτός είναι κι ο λόγος που πρόσφατα εξεδώσαμε ένα ωραίο πόνημα με τίτλο «Θέλεις πληρότητα ζωής;» που περιέχει 12 ομιλίες με θέματα για νέους, όπως εσείς, και σας προτρέπω να το μελετήσετε σε βάθος».

Με τις πατρικές νουθεσίες του, ο Μακαριώτατος ενίσχυσε τα στρατευμένα νιάτα του νησιού, τονίζοντάς τους μεταξύ άλλων «να εύχεσθε οι λοχαγοί σας να είναι αυστηροί και δύσκολοι, διότι μέσα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε τώρα που είστε μικροί, θα αποκτήσετε όλα εκείνα  τα εφόδια που θα σας καταστήσουν δυνατούς να αντικρύσετε την αυριανή κοινωνία, ως ελεύθεροι πια πολίτες».

Σε άλλο σημείο, ο Μακαριώτατος επέστησε την προσοχή των νέων μας να «μην ακουμπήσετε τα χέρια σας στα ναρκωτικά. Όπως με το ηλεκτρικό ρεύμα, που γνωρίζουμε όλοι ότι αν ακουμπήσουμε θα επέλθει ακαριαίος ο θάνατος, έτσι και με τα ναρκωτικά. Μπορεί να μην είναι ακαριαίος ο θάνατος, αλλά αργός, πάντως όμως σχεδόν βέβαιος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να επανέλθουν στην υγιή τους κατάσταση, κι αυτοί εφόσον βέβαια βρουν ένα υγιές οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον μπορούν να κρατηθούν μέχρι τέλους. Για αυτό σας συμβουλεύω, μην ακουμπήσετε τα ναρκωτικά».

Ο δεύτερος και τελευταίος προορισμός της σημερινής εξόρμησης τού Μακαριωτάτου αποτέλεσε για όλους μας αλλά και για τον ίδιο μία ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς από το ύψωμα κοντά στη Σκουριώτισσα, όπου είναι κτισμένο το φυλάκιο, ατενίσαμε με διαύγεια τον κατεχόμενο Κόλπο τής Μόρφου και όλα τα χωριά του, την εύφορη καταπράσινη γη του και τα τζαμιά να υψώνονται κυριαρχικά δίπλα στις ξεχασμένες από τον χρόνο βουβές πια εκκλησίες μας. Ο υπεύθυνος τού φυλακίου κατατόπισε σχετικά τον Μακαριώτατο για την τοποθεσία, κι ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δόθηκε να δει από τόσο κοντινό σημείο τα σκλαβωμένα μέρη μας.

Μετά την παράθεση κεράσματος, ο Μακαριώτατος μοίρασε δώρα στους αξιωματικούς και οπλίτες των φυλακίων και ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του στα φυλάκια.