21 Μαρτίου 2023

Εορτασμός της Αγίας Άννας της Συρκανιάς από τους εκτοπισμένους Κυθρεώτες

Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι Κυθρεώτες εόρτασαν την Αγία Άννα της Συρκανιάς στην προσφυγιά.

Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, Συνοικισμό Στροβόλου ΙΙΙ, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς της ενορίας, Πρωτοπρεσβυτέρους Αντώνιο Καλογήρου και Παναγιώτη Φλουρή.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στα λόγια του Κυρίου που ακούσαμε στο ιερό Ευαγγέλιο: «Γύναι, ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου» (Λκ. ιγ΄ 12), τα οποία ο κάθε άνθρωπος θα ήθελε να ακούσει και να απαλλαγεί από τις οδύνες, τις δοκιμασίες και από όλα εκείνα που τον στενοχωρούν και τον ταλαιπωρούν στον μάταιο τούτο βίο της καθημερινότητας. Επίσης, επεσήμανε ότι σήμερα το εορτολόγιο μας πληροφορεί ότι είναι τα προεόρτια της Σύλληψης της Αγίας Άννας. Εξήγησε στους πιστούς ότι δεν γιορτάζουμε αύριο, 9 Δεκεμβρίου, την κοίμηση της Αγίας Αννας, την οποία εορτάζουμε στις 25 Ιουλίου, αλλά τιμούμε το ιστορικό γεγονός της Σύλληψης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Αγία Άννα. 

«Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης εἰσακούων Θεός, παρ᾽ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτοὺς σαφῶς, ὑπισχνεῖται θεόπαιδα· ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι᾽ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ».

Ερμηνεύοντας το απολυτίκιο της εορτής ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ότι αυτό το θαυμάσιο γεγονός δίνει ελπίδα και ενισχύει τις νεαρές οικογένειες, οι οποίες ταλαιπωρούνται από τη δοκιμασία της ατεκνίας που πέρασαν και οι άγιοι Θεοπάτορες, αφού εκ των προτέρων ευχαριστούν το Θεό ο οποίος δίνει τις δωρεές Του πλουσιοπάροχα στους ανθρώπους.

Οι δίκαιοι Ιωακείμ και Άννα συνέβαλαν κι αυτοί με το τέκνο τους, τη θεόπαιδα Μαριάμ, στο προαιώνιο σχέδιο της Θείας οικονομίας του Θεού για τη σωτηρία του γένους των ανθρώπων. Αυτό το σωτήριο γεγονός ζούμε καθημερινά εντός της Εκκλησίας, όμως έχουμε και τις συγκεκριμένες εορταστικές ημέρες για τη δική μας βοήθεια και πνευματική ωφέλεια.

«… ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι᾽ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ».

Όλα, λοιπόν, συμβαίνουν για τη σωτηρία μας. Αρχή ο Ευαγγελισμός και η υπακοή της Θεοτόκου στην πρόνοια του Θεού. Και τούτο γιατί «όπου Θεός βούλεται νικάται φύσεως τάξις».

Και εμείς μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ αναφωνούμε τιμητικά στην Κόρη της Αγίας Άννας.

«Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ».

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κυθρέας, τον Κοινοτάρχη και τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους Αγίας Άννας Συρκανιάς και όλα τα οργανωμένα σύνολα της Κυθρέας για την καλή συνεργασία που υπάρχει με σκοπό τη διατήρηση των εορτών και των παραδόσεών μας και την αναστήλωση των Ναών μας, όπου αυτό είναι εφικτό, με υπομονή, πίστη, προσευχή και σιωπή. Έκανε μια σύντομη γεωγραφική περιγραφή του δρομολογίου που μπορεί να κάνει κάποιος για να φτάσει μέχρι ψηλά στον Κεφαλόβρυσο της Κυθρέας, όπου υπάρχει η ενορία της Αγίας Άννας της Συρκανιάς. Οι παλαιοί έχουν καθήκον και χρέος να τα ξέρουν ή να τα θυμούνται έτσι ώστε να τα μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Τέλος, μετέφερε σε όλους τους πιστούς τις πατρικές ευχές και την αγάπη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και ευχήθηκε να αξιωθούμε με υγεία του Αγίου Δωδεκαημέρου. 

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε Δέηση υπέρ υγείας πάντων των εκτοπισμένων της ενορίας Αγίας Άννας Συρκανιάς και πάντων των Κυθρεωτών, Αρτοκλασία και Μνημόσυνα των κεκοιμημένων κληρικών, ηρώων, διδασκάλων, κοινοταρχών, εκκλησιαστικών επιτρόπων της Κυθρέας.

Κατόπιν, μετά από πρόσκληση του Κοινοτάρχη κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, προσφέρθηκε κέρασμα στο προσωρινό οίκημα του Τραχωνίου Κυθρέας, επί της Λεωφόρου Κυρηνείας στο Πλατύ Αγλαντζιάς.