Αρχική > > ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ > Αρχιεπισκοπή Αμερικής > Κοιμήθηκε ο Γέροντας Εφραίμ στο Μοναστήρι Αγίου Αντωνίου Αριζόνας

Κοιμήθηκε ο Γέροντας Εφραίμ στο Μοναστήρι Αγίου Αντωνίου Αριζόνας

Εκοιμήθη τις πρωινές ώρες της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου σε ηλικία 91 ετών ο Γέροντας Εφραίμ της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά αφίχθη το 1979 μέσω Καναδά και έκτοτε ίδρυσε 17 Μοναστήρια ανδρικά και γυναικεία σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Αντωνίου όπου εγκαταβίωνε ο ίδιος.  Επίσης είναι ο ιδρυτής δύο Μοναστηριών στον Καναδά. Πριν από την έλευση του στις  Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου στο Άγιο Όρος.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ το θέρος είχε επισκεφτεί το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην Αριζόνα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Γέροντα Εφραίμ. Τον περασμένη Σεπτέμβριο ο Αρχιεπίσκοπος είχε συγκαλέσει την πρώτη Μοναστική Σύναξη εκπροσώπων όλων των Μονών στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

Δεν έχουν δοθεί πληροφορίες σχετικά με την Εξόδιο Ακολουθία και τον ενταφιασμό του.

Από τα υπάρχοντα στοιχεία για τον βίο του πληροφορούμαστε ότι αείμνηστος Γέροντας Εφραίμ γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1928 στον Βόλο. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ιωάννης Μωραΐτης. Η μητέρα του ήταν πολύ πιστή και ευσεβής και η οποία αργότερα εκάρη Μοναχή. Σε ηλικία 19 ετών μετέβη στο Αγιο Ορος για να γίνει Μοναχός και εντάχθηκε στη συνοδεία του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή όπου το 1948 εκάρη Μοναχός λαβών το όνομα Εφραίμ, ενώ εν συνεχεία χειροτονήθηκε Διάκονος και Ιερεύς.

Το 1973 έγινε ηγούμενος στην Ιερά Μονή Φιλοθέου. Επάνδρωσε Μονές στο Αγιο Ορος και στην επικράτεια της Ελλάδος, ιδιαίτερα στην περιοχή του Βόλου και των Σερρών.

Η ίδρυση της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου Αριζόνας η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Florence ιδρύθηκε το 1995. Είναι ανδρική και εγκαταβιούν σ’ αυτή περί τους 40 μονάχους, ανάμεσα τους και αρκετοί μεταστραφέντες στην Ορθοδοξία.  Ηγούμενος της είναι ο Αρχιμανδρίτης  Παϊσιος

Το μοναστήρι είναι κοινόβιο και ακολουθεί το Τυπικό του Αγίου Ορους. (ethikoskirikas)

Related posts