Αρχική > > ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ > Εκκλησία Κύπρου > Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Σωματείου «ΕΛΗΑ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ»

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Σωματείου «ΕΛΗΑ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ»

Σε μία όντως συγκινητική εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ιστορικού σωματείου «ΕΛΗΑ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ», παρευρέθη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, το βράδυ της Τετάρτης 6ης Νοεμβρίου.

Παρόντες, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, Υπουργοί, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων, αγωνιστές της φιλτάτης πατρίδος μας, μέλη και στελέχη του σωματείου, κάτοικοι και φίλοι της κοινότητας του Λυθροδόντα.

Η άρτια οργάνωση, το ωραίο αποτέλεσμα, η προσέλευση του κόσμου, μαρτυρούσαν κόπο πολύ και πολλών.

«…η παρουσία ανάμεσά μας ανθρώπων, που παραμερίζουν και θυσιάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα για την πρόοδο όλων, δυναμώνει τις ελπίδες μας για το μέλλον του λαού μας. Ο λαός μας είναι ένας υπέροχος λαός, ένας λαός με φιλότιμο και αποφασιστικότητα για την ζωή. Στέκεται πάνω σε τούτη τη γη όρθιος, αλύγιστος αγωνιστής. Αγωνιστής της ζωής, περιφρονητής της συμφοράς, νικητής της ήττας…», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος.

Μάτια που κυλούσαν δάκρυα για τα αλησμόνητα χρόνια που πέρασαν, χείλη που έφτιαχναν το μειδίασμα της ψυχικής ικανοποίησης…

«…Τις ώρες της αναβροχιάς, με λίγο λάδι σου κρατάς της πίστης το καντήλι αναμμένο.

Ήσουν μεγάλη απ’ την αρχή, να ζεις πάντα μεγάλη, το φως σου να σκορπάς παντού κι ο κόσμος να σου ψάλλει:

«ΕΛΗΑ» να ζεις, πάντα να ζεις, με το κλωνάρι της ειρήνης στην αγκάλη». (Χριστοφόρου Καδή, ποίημα)

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα 100 χρόνια του Σωματείου «ΕΛΗΑ» Λυθροδόντα

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων δημιουργικής παρουσίας και προσφοράς του ιστορικού αγροτικού Συλλόγου «Εληά» Λυθροδόντα.

Δημιουργική παρουσία και προσφορά την οποία,  μέσα από μία αναδρομική περιδιάβαση, καταγράφει απτά  στα κεφάλαιά του, το επετειακό λεύκωμα «100 χρόνια Εληά» που παρουσιάζεται σήμερα.

Λεύκωμα, το οποίο δίδει την ευκαιρία στον κάθε ένα αναγνώστη να γίνει κοινωνός της 100χρονης πορείας του Συλλόγου.

Αφετηρία της μακράς αυτής πορείας, υπήρξε ο Μάρτιος του 1919, όπου οι φιλοπρόοδοι ιδρυτές του αποφάσισαν αρχικά τη δημιουργία ενός σωματείου υπό τη μορφή Αναγνωστηρίου με την επωνυμία «Μεγάλη Ελλάς», θέτοντας ως στόχο την προαγωγή της εθνικής, της πολιτιστικής, της θρησκευτικής και της κοινωνικής δραστηριότητας στον Λυθροδόντα.

Έκτοτε, και παρά το χαλεπό των ιστορικών συγκυριών που χαρακτήρισαν τόσο την περίοδο της ίδρυσης όσο και αυτή της μετέπειτα δραστηριοποίησής του, χάρις στην πολυποίκιλη δράση των μελών του, την προσήλωση και το ζήλο τους, ο Σύλλογος απετέλεσε διαχρονικά διέξοδο επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, συνδέοντας στενά το όνομά του με τη διαπαιδαγώγηση των νέων της κοινότητας, αλλά και την καλλιέργεια του αθλητικού και φίλαθλου πνεύματος.

Πρώτων όλων όμως σημειώνω ότι, εντάσσοντας τη δραστηριότητα αυτή πάντοτε στο πλαίσιο της υπηρεσίας και της προσφοράς προς τον τόπο, διαφυλάσσοντας τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και σφυρηλατώντας στα μέλη του το θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα, η κοινότητα Λυθροδόντα συνείσφερε τα μέγιστα στους εκάστοτε αγώνες για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας, μέσα από την αξιοσημείωτη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της σε αυτούς.

Tην ίδια στιγμή, μέσα από το ποικιλόμορφο και πλούσιο έργο, η ΕΛΗΑ καταξιώνεται ως πνεύμονας πνευματικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης στην ύπαιθρο και ως εκ τούτου θεματοφύλακας του πολιτισμικού χαρακτήρα και των παραδόσεων της κυπριακής κοινωνίας.

Θέλω να τονίσω ότι στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται σημαντικός αρωγός ως προς  τον στόχο της αναζωογόνησης και της ανάπτυξης της υπαίθρου που υπηρετεί η στρατηγική πολιτική που υιοθετούμε, θέτοντας στις προτεραιότητες και στο επίκεντρο των δράσεων της Κυβέρνησης να καταστούν οι κοινότητές μας εστίες γεωργικής, τουριστικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Κύριο και πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η ανάδειξη της δυναμικής και των προοπτικών τους κατά τρόπο που να καταστούν ελκυστικός τόπος διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

Αξίζει να σημειώσω, ως επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων των στοχευμένων μέτρων που εφαρμόσαμε, ότι ο αγροτικός τομέας, έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου, συμβαδίζοντας με την πορεία της ευρύτερης οικονομίας του τόπου.

Σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε η εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 243 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο εν λόγω πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά πληθώρα καινοτόμων δράσεων για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ως επίσης, για την ποικιλόμορφη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου.

Την ίδια στιγμή αναφέρω ότι, στη βάση των προσπαθειών μας για την αναβάθμιση, αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι αγροτικές περιοχές ως προς το στόχο του εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος, της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και της άμβλυνσης της εποχικότητας, επενδύουμε ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξη του τομέα του αγροτουρισμού αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που δύναται να επιφέρει.

Μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης των Αγροτικών Περιοχών, το Υπουργείο Γεωργίας, το Τμήμα Γεωργίας, οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των Επαρχιών και ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, ενθαρρύνουν επενδύσεις στον τομέα του αγροτουρισμού και όχι μόνον, βάσει προγραμμάτων χρηματοδότησης που απευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι προς την κατεύθυνση της προόδου και της ευημερίας των κατοίκων και των νέων της κοινότητας Λυθροδόντα, ως Κυβέρνηση προχωρήσαμε στην υλοποίηση σειράς έργων και διευκολύνσεων στη βάση αιτημάτων της  τοπικής Αρχής και των κατοίκων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρω ότι:

  • Η κοινότητα επωφελείται κρατικής χορηγίας ύψους 111 χιλιάδων ευρώ.
  • Η Κυβέρνηση προέβη στην αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών της κοινότητας προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ποσού ύψους 215 χιλιάδων ευρώ.
  • Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του δημοτικού σχολείου Λυθροδόντα και ανέγερση αίθουσας ειδικής εκπαίδευσης, δαπάνης ύψους 150.000 ευρώ.
  • Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση του υδρευτικού δικτύου στον Λυθροδόντα, δαπάνης ύψους 237.000 ευρώ.
  • Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στην κοινότητα εξωραϊστικά και έργα κοινής ωφέλειας συνολικού κόστους 130 χιλιάδων ευρώ.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ως και η πρόθεσή μας να συνδράμουμε στο στρατηγικό σχεδιασμό των τοπικών αρχών για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε, πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την προσπάθεια αυτή.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το υφιστάμενο και τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια, ως επίσης, το σύνολο των μελών του Σωματείου «ΕΛΗΑ», για την αδιάλειπτη, γόνιμη και εποικοδομητική παρουσία του, προς όφελος των κατοίκων του Λυθροδόντα.

Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ την ομάδα που εργάστηκε με ζήλο και κόπο, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Παύλου Κ. Παύλου, για τη συγγραφή του Λευκώματος, παρέχοντας μέσα από τις σελίδες του τη δυνατότητα να έχουν οι επόμενες γενιές στα χέρια τους την ιστορία και τη δράση του ιστορικού Σωματείου, ως καθοδηγητικό παράδειγμα.

Απόψε σφραγίζονται τα πρώτα 100 χρόνια πορείας του σωματείου. Εκατό χρόνια γεμάτα αγώνες, θυσίες και κατακτήσεις. Θα ήθελα να ευχηθώ τη συνέχεια μιας περαιτέρω δημιουργικής πορείας, γεμάτης ακόμη περισσότερες κατακτήσεις και όπως και η ελιά είναι αιωνόβια έτσι αιωνόβιο να αποδειχθεί και το σωματείο σας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Κ.Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Β΄

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΕΛΗΑ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ»

Με πολλή ευχαρίστηση ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Σωματείου «ΕΛΗΑ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ» και ήλθαμε σήμερα, για να παραστούμε και χαιρετίσουμε τα 100 χρόνια ενεργούς προσφοράς του.

Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία, που αποδίδει η Εκκλησία στην ίδρυση, στην ύπαρξη και στο έργο των σωματείων, που έχουν ως σκοπό τους την εφαρμογή της προσφοράς και της ευημερίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, γεγονός που αποδεικνύει την ευγένεια αλλά και τον πολιτισμό του λαού μας.

Η συνεχής ιστορική πορεία τών μορφωτικών και αθλητικών μας συλλόγων, όπως αυτή του σωματείου «ΕΛΗΑ ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑ», προδιαγράφει αισιόδοξα το μέλλον τους με την παρουσία τόσο των παλαιών όσο και των νέων στελεχών τους στις διάφορες υπευθυνότητες.

Η ΕΛΗΑ Λυθροδόντα είναι ένα ιστορικό σωματείο. Ιδρύθηκε το 1919, με την ονομασία «Αναγνωστήριο η Μεγάλη Ελλάς», έκλεισε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες του νησιού μας, λόγω της εθνικής του δράσης, και επαναλειτούργησε με την επωνυμία «Γεωργικός Σύλλογος».

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογος ανέπτυξε πολύπλευρη δράση. Μέλη της ΕΛΗΑΣ πήραν μέρος στην έναρξη τού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955 και μερικά από αυτά βγήκαν αντάρτες στα βουνά.

Στα δύσκολα χρόνια της αποικιοκρατίας, όπου ο Κύπριος αγρότης παρέμενε καθυποταγμένος από την εξαθλίωση, τη φτώχεια και την αμορφωσιά, αγρότες, νέοι και νέες βρήκαν τη θέση τους στο κατεστημένο της εποχής, ανακάλυψαν ένα καινούριο κόσμο. Αυτό της γνώσης, της δημιουργίας, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Από αυτούς τους ίδιους Συλλόγους αναδείχτηκαν στα χρόνια που ακολούθησαν άνθρωποι που άφησαν τη σφραγίδα τους στα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό.

Το σωματείο ΕΛΗΑ πρωτοστατούσε και σε κοινωνικούς αγώνες, λειτούργησε βιβλιοθήκη, στήριξε άπορους μαθητές, οργάνωσε σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων και μέχρι σήμερα διατηρεί ποδοσφαιρική ομάδα και οργανώνει θεατρικές παραστάσεις.

Το Σωματείο ΕΛΗΑ, όπως και κάθε κοινοτικό Σωματείο, πρωτίστως ανήκει στην νεότητά μας· εδώ έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει πλήρως τις πνευματικές της αναζητήσεις και να οργανώσει οιανδήποτε εκδήλωση επιθυμεί, αρκεί  αυτή να εντάσσεται στο πλαίσιο των εθνικών και θρησκευτικών  μας παραδόσεων, να προάγει τον πολιτισμό μας και να καλλιεργεί τις ψυχές όλων προς τα ανώτερα ιδεώδη της ζωής.

Ας μη λησμονούμε ότι οι ψυχές των νέων καλλιεργούνται και διαμορφώνονται σωστά, όταν βιώνουν αυτό το πνεύμα της συνεργασίας τού κάθε Φορέα της Κοινότητας με την Εκκλησία, η οποία είναι η ταμειούχος της Αγάπης και η πνευματική Μητέρα όλων μας.

Στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζούμε, με τα υλιστικά και ευδαιμονιστικά ρεύματα της ζωής να έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους και να έχουν αλώσει τις ψυχές των νέων μας, οφείλουμε οι μεγαλύτεροι να προτείνουμε λύσεις, να εμπνέουμε και να καθοδηγούμε τους νέους μας, που αποτελούν το πιο ζωντανό μέρος της κοινωνίας, προς τους δρόμους της γνήσιας Αγάπης και  των αληθινών αξιών της ζωής, που οδηγούν στην πνευματική  ανθοφορία και καρποφορία. Εκκλησία και Πολιτεία έχουμε ιερό χρέος να οδηγήσουμε τις ψυχές των νέων μας στις ζωογόνες πηγές των ελληνοχριστιανικών μας ιδανικών.

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε ότι μετά από τόσες καταστροφές που υπέστη η πατρίδα μας, παρά τις τόσες απογοητεύσεις και κάτω από την απειλή που επικρέμαται πάνω από τον λαό μας από τη συνεχιζόμενη παρουσία στο νησί μας των στρατευμάτων τού εισβολέα, η παρουσία ανάμεσά μας ανθρώπων, που παραμερίζουν και θυσιάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα για την πρόοδο όλων, δυναμώνει τις ελπίδες μας για το μέλλον του λαού μας. Ο λαός μας είναι ένας υπέροχος λαός, ένας λαός με φιλότιμο και αποφασιστικότητα για την ζωή. Στέκεται πάνω σε τούτη τη γη όρθιος, αλύγιστος αγωνιστής. Αγωνιστής της ζωής, περιφρονητής της συμφοράς, νικητής της ήττας.

Εναπόκειται σε όλους μας και σε όλους σας, στο κάθε μέλος του Σωματείου και της Κοινότητας του Λυθροδόντα, να διατηρήσετε το ιστορικό και μακρόβιο Σωματείο ΕΛΗΑ ως μία κυψέλη πνευματικής ακτινοβολίας, αγάπης και αληθινής  προσφοράς.

Related posts