Αρχική > > ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ > Εκκλησία Κύπρου > Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Διακόπτουμε το μνημόσυνο ενός Προκαθημένου μόνον όταν γίνει αιρετικός!»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Διακόπτουμε το μνημόσυνο ενός Προκαθημένου μόνον όταν γίνει αιρετικός!»

Την έντονη απαρέσκειά του για τη διακοπή τού μνημοσύνου τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, εξέφρασε σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

«Την στάση τού Πατριάρχη Μόσχας την θεωρώ απαράδεκτη. Δεν κόβουμε το μνημόσυνο ενός άλλου Προκαθημένου επειδή διαφωνούμε με μιά θέση του. Μόνο εάν γίνει αιρετικός κάποιος διακόπτουμε κοινωνία μαζί του. Και αυτό που ξέρω είναι ότι ούτε ο Οικουμενικός ούτε ο Αθηνών είναι αιρετικοί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτούς. Αν και προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε ώστε να γίνει μία συνάντηση προς εξεύρεση λύσης, εντούτοις αυτό δεν άρεσε και έτσι δεν επιμείναμε. Αλλά ούτε ο Οικουμενικός θέλει να συναντηθεί με τον Μόσχας, ούτε κι ο Μόσχας θέλει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό. Για αυτό εξάλλου και ως Εκκλησία Κύπρου τηρούμε μία ουδέτερη στάση διότι δεν συμφωνούμε με την στάση κανενός από τους δύο και δεν προχωρήσαμε στη μνημόνευση κανενός νέου Προκαθημένου».

Κατά τη Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε, μαζί με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. κ. Ιωάννης και άλλοι κληρικοί.

Στο Κοινωνικό ο Μακαριώτατος εξήγησε γιατί η Εκκλησία μας τιμά τα άγια λείψανα και εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων των αγίων, καθώς επίσης τόνισε την αρνητική στάση της Εκκλησίας στο θέμα της καύσης των νεκρών: «…Σπέρνουμε σώμα υλικό και θερίζουμε σώμα πνευματικό. Οι άγιοί μας, αγαπητοί μου, όπως μάς λέει κι ο Απόστολος Παύλος, εδόξασαν τον Θεό και ἐν τῷ σώματι καὶ ἐν τῷ πνεύματι αὐτῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ. Ο άγιος Γεώργιος σεβόταν τον όλο άνθρωπο. Κι η Ορθόδοξη Εκκλησία τάσσεται ενάντια στην καύση των νεκρών διότι και το σώμα δεν μας ανήκει αλλά και διότι διά του σώματος δοξάζουμε τον Θεό. Θα μού πείτε δεν υπήρχαν άγιοι που μαρτύρησαν στη φωτιά, που τους έκαψαν; Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι το σώμα δεν θα υπάρχει στη Βασιλεία του Θεού. Όμως, εμείς οφείλουμε να το σεβόμαστε ως ναό του Θεού διά του οποίου δοξάζουμε τον Θεό. Ο άγιος Γεώργιος «έφυγε» νωρίς από την ζωή, όμως πέτυχε τον στόχο του, την Βασιλεία του Θεού. Αν θέλουμε να τον μιμηθούμε δεν μας αρκεί να ανάψουμε ένα κερί στη μνήμη του, αλλά να του ομοιάσουμε στη θεώρηση τής ζωής του».

Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δέησις κατά την οποία αναγνώστηκαν όλα τα ονόματα των εορταζόντων και στο τέλος έγινε η λιτάνευση της ιερής εικόνος και των αγίων λειψάνων τού αγίου Γεωργίου.

Related posts