Αρχική > > ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ > Αρχιεπισκοπή Καναδά > Ετήσια Πνευματική Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής Καναδά

Ετήσια Πνευματική Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπής Καναδά

Συνήλθε στην ετήσια Πνευματική του Σύναξη ο Ιερός Κλήρος του Καναδά, ως συνέχεια της συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Σωτηρίου.

Η Σύναξη έγινε στην πόλη στο Kingston του Οντάριο και ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το εσπέρας της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2019.

Η κάθε μέρα άρχιζε με Όρθρο και τελείωνε με Εσπερινό, εκτός από την Τρίτη 8 Οκτωβρίου το βράδυ που τελέστηκε βραδυνή Θεία Λειτουργία στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Kingston. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος και συνελειτούργησαν όλοι οι ιερείς και ο διάκονος Κωνσταντίνος Τσιάλτας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία  η κοινότητα του Kingston στην οποία ιερατεύει ο π. Νικόδημος Κοντογιωργάκης παρέθεσε δείπνο για όλους. Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος παρουσίασε όλους τους ιερείς αναφέροντας την Κοινότητα του καθενός από το Vancouver του Ειρηνικού Ωκεανού μέχρι το Halifax του Ατλαντικού Ωκεανού.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήσαν τα κάτωθι:

  1. «Καθημερινή Πνευματική Ζωή του Ιερέως»
  2. «Πνευματική Ζωή Κοινότητος»
  3. «Καθήκοντα και Υποχρεώσεις του Ιερέως προς την Κονότητά του»
  4. «Ο Χριστιανισμός απέναντι στις Προκλήσεις των άλλων Θρησκειών»
  5. «Διακονία Προς τους Νέους: Συνελεύσεις, Κατασκηνώσεις, Υποδομή. Επιστράτευση φοιτητών για τη Θεολογική Ακαδημία»
  6. «Ιεραποστολικές Κοινότητες: Διαποίμανση και Προσφορά»

Οι εισηγητές παρουσίασαν γραπτή εισήγηση στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Το κάθε θέμα συζητήθηκε διεξοδικά με συμμετοχή όλων των ιερέων και ελήφθησαν οι δέουσες αποφάσεις, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή.

Τη συζήτηση διεύθυνε όλες τις ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος. Η συμμετοχή των ιερέων ήταν καθολική.

Την τελευταία ημέρα έλαβε μέρος στη πνευματική σύναξη των ιερέων ο Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Δημήτρης Αζεμόπουλος.

Τον παρουσίασε στους ιερείς ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος φιλόφρονα λόγια. Στο επίσημο ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Καναδά αναγράφεται πως «ως γνωστόν ο κ. Αζεμόπουλος είναι άριστος διπλωμάτης. Ακραιφνής Έλληνας. Ευλαβής Ορθόδοξος Χριστιανός. Θεολογικά καταρτισμένος σε τέτοιο βαθμό, που ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος του έδωσε άδεια να κηρύττει στους Ιερούς Ναούς.

Ο κύριος Πρέσβης ομίλησε θεολογικά στους ιερείς, αλλά και πατριωτικά. Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος του προσέφερε δώρο στον από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επίσης και πρόσκληση να τον επισκεφθεί στην Πόλη.

Η ετήσια Πνευματική Σύναξη των Ιερέων ολοκληρώθηκε με ελληνικά τραγούδια, ορθόδοξους ύμνους και προσευχή. Οι ιερείς και ο Αχριεπίσκοπος μαζί έψαλαν τη φήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος εδήλωσε: «Είμαι πανευτυχής διότι στον Καναδά έχομε καλούς ιερείς. Η Εκκλησία μας προοδεύει. Δέχεται πλούσια τη χάρη και την ευλογία του Θεού. Όλοι μας ευχαριστούμε και δοξολογούμε τον Πανάγαθο Θεό. Ο ίδιος ευχαριστώ τους αδελφούς ιερείς. Ευχαριστώ και τον Πρέσβη κ. Αζεμόπουλο για την τιμή, αλλά και για τα τόσο ωραία που μας είπε. Εύχομαι να εργασθούμε όλοι με ζήλο Θεού αυτό το χρόνο και το 2020 θα ξανά ανταμωθούμε στην Πνευματική μας ετήσια Σύναξη».

Από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας της Σύναξης των Ιερέων της Αρχιεπισκοπής Καναδά στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Kingston, στην οποία προέστη ο Μητροπολίης Καναδά Σωτήριος. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Καναδά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος στο βήμα ομιλεί κατά την Πνευματική Σύναξη των Ιερέων της Αρχιεπισκοπής Καναδά. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Καναδά.

Related posts