Αρχική > > ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΑ > Οικουμενικό Πατριαρχείο > Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ας δώσουμε προσοχή! Ας μείνουμε με δέος!»

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ας δώσουμε προσοχή! Ας μείνουμε με δέος!»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έκανε δηλώσεις σχετικά με τις παγκόσμιες πυρκαγιές:

«Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πλανήτης μας γνώρισε ακραίες καταιγίδες και εκτεταμένες πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο – από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου και τις έρημες περιοχές της Αφρικής, συνήθως καλύπτονται από χιόνι περιοχές όπως η Αρκτική και η Αλάσκα σε απομακρυσμένες χώρες από την Ισπανία μέχρι τη Σιβηρία.

Μήνας μετά το μήνα, έχουμε βιώσει θερμοκρασίες ρεκόρ και άνευ προηγουμένου καύσωνα, με αποτέλεσμα την καταστροφή εκατομμυρίων στρεμμάτων και τη διακοπή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και η ένταση αυτών των πυρκαγιών και καταιγίδων αυξάνεται προοδευτικά και εντείνεται, επιβάλλοντας κρίσιμες και ανάλογες αλλαγές από την πλευρά μας.

Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν για την απειλή τέτοιων πυρκαγιών στα οικοσυστήματα του κόσμου, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα και ευάλωτα. Ο αντίκτυπος αυτών των πυρκαγιών θα μπορούσε να αντηχεί για γενιές, επηρεάζοντας το έδαφος, τις υποδομές και τους ανθρώπους.

Τα δέντρα είναι ζωτικά για το έδαφος, για την επιβίωσή μας και για την ψυχή μας. Τα δέντρα δεν είναι απλώς πολύτιμα για την αισθητική τους ομορφιά ή για εμπορικό όφελος, αλλά ουσιαστικά για την άμυνά μας από την αλλαγή του κλίματος. Η φύτευση περισσότερων δέντρων είναι σίγουρα αξιέπαινη, αλλά η μείωση των δέντρων είναι ίσως η πιο επιτακτική απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν και αυτή η παγκόσμια κρίση δεν μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου ή αποκλειστικά ως συνέπεια ή αιτία της κλιματικής αλλαγής, τα καταστροφικά γεγονότα που ο κόσμος βιώνει τώρα αναμφίβολα και αναμφισβήτητα ακούγεται ο συναγερμός για τις επείγουσες και δύσκολες επιπτώσεις ενός αυξανόμενου επιπέδου εκπομπών άνθρακα.

Επομένως, αν όχι τίποτε άλλο, τέτοια ακραία φαινόμενα μας υποχρεώνουν να εξετάσουμε τη θεμελιώδη ευθραυστότητα της φύσης, τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη μας και τη μοναδική ιερότητα της δημιουργίας.

Στην εγκύκλιο μας που θα εμφανιστεί την 1η Σεπτεμβρίου, περιγράφουμε τις ποικίλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που πρωτοστάτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία τριάντα χρόνια, τηρώντας τις θεμελιώδεις αρχές και τις αρχές που πρότεινε η Ορθόδοξη Εκκλησία τους τελευταίους είκοσι αιώνες όσον αφορά τη διατήρηση του Θεού δημιουργία.

Προσευχόμαστε για όλους εκείνους που απειλούνται ή προσβάλλονται από τις πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές του κόσμου μας. Καλούμε όλους τους πιστούς και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να εξετάσουν προσεκτικά πώς ζούμε, τι καταναλώνουμε και πού βρίσκονται οι προτεραιότητές μας, χρησιμοποιώντας τα λόγια της Θείας Λειτουργίας: «Ας δώσουμε προσοχή! Ας μείνουμε με δέος!»

Related posts