Αρχική > > Εκκλησία της Ελλάδος > Με λαμπρότητα η εορτή της Παναγίας στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης ‐ ΦΩΤΟ

Με λαμπρότητα η εορτή της Παναγίας στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης ‐ ΦΩΤΟ

“Πλημμύρισε “πιστούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Μολυβδοσκέπαστης, σήμερα παραμονή του Πάσχα του καλοκαιριού.
Εκεί που οι πρόποδες του όρους Νεμέρτσικα συναντούν τον Αώο ποταμό, κοντά στη συμβολή του με το Σαραντάπορο  στις   21.00 όπως κάθε χρόνο ξεκίνησε αγρυπνία στη  Χάρη  Της.
Το όνομα της  εν λόγω  Μονής προέρχεται από τις μολύβδινες πλάκες που, αντί για κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες,  σκέπαζαν το καθολικό της παλιότερα.
Το σημερινό μοναστήρι της Μολυβδοσκέπαστης διατηρεί τη φρουριακή του όψη, έχει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και ωραίο κήπο.

Τα τάματα στην εικόνα Της Παναγίας  αμέτρητα με τους κατοίκους  της Κόνιτσας ,τους μοναχούς αλλά και τους προσκυνητές να κάνουν λόγο για θαύματα ειδικά για τα άτεκνα ζευγάρια που Την παρακάλεσαν για την απόκτηση ενός παιδιού.
Οι πιστοί άρχισαν να καταφθάνουν   από νωρίς το απόγευμα για να συμμετάσχουν στην Ιερή Αγρυπνία για τη Θεοτόκο ,τη στοργική Μάνα όλων ,που πόνεσε πολύ στη ζωή της και γι αυτό μπορεί και καταλαβαίνει τον πόνο μας ,συμπαρίσταται στις πίκρες μας και αντιλαμβάνεται τούς πόθους μας, μεσιτεύοντας στoν Υιό και Θεό της.
“Είναι μεγάλη παρηγοριά η παρουσία της Παναγίας στη ζωή μας. Ανέκαθεν οι χριστιανοί ένοιωθαν και νοιώθουν την  ανάγκη να καταφεύγουν στην Σκέπη Της.
Ιδιαίτερα, εμείς οι Έλληνες, από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέχρι την  νεώτερη εποχή, επειδή έχουμε ζήσει χειροπιαστά την προστασία της Θεοτόκου, την θεωρούμε ως την Υπέρμαχο του Έθνους μας Στρατηγό.

Όταν με τη βοήθειά Της ο  Στρατός μας έγραφε την θρυλική εποποιΐα του 1940 και οι καμπάνες διαλαλούσαν μια καινούργια νίκη, οι Ναοί, στις πόλεις και στα χωριά μας, γέμιζαν από τα πλήθη των πιστών, που έσπευδαν, μέ δάκρυα χαράς στα μάτια να ψάλουν «τη Υπερμάχω Στρατηγω τα νικητήρια». Στιγμές ανεπανάληπτες, μοναδικές, που συγκλόνιζαν τους Έλληνες.
H   Θεοτόκος, και στους καιρούς μας, είχε δεχθεί πλήθος από θερμές προσευχές και  ικεσίες, για τους σκλάβους, τότε, αδελφούς της Βορείου Ηπείρου.
“αναφέρει  μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την αυριανή μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης  ο  μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  κ. Ανδρέας.
Σημειώνεται ότι  μητροπολίτης Σεβαστιανός ήταν εκείνος που , καθιέρωσε την Αγρυπνία στην ιστορική Μονή της Μολυβδοσκέπαστης και την ολονύκτια προσευχή προς την Θεομήτορα  που  ολοκληρώνεται μετά τις 5 το πρωί   για να ακολουθήσει  και  δεύτερη Θεία Λειτουργία.

Related posts