26 Ιουνίου 2022

Εκδήλωση μνήμης του Αυστραλίας Στυλιανού στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Στην κατάμεστη αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (ΠΑΕΑΚ) στο Ηράκλειο, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την ευλογία του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, από την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, καθώς επίσης και την ΠΑΕΑΚ. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Θρησκευτικής, Πολιτιστικής και Περιβαλλοντολογικής διπλωματίας, κ. Μάρκος Μπόλαρης. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Άρχων Διδάσκαλος του Γένους και Αντιπρόεδρος της ΠΑΕΑΚ, Καθηγητής κ. Απόστολος Μπουρνέλης.    

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο. Επακολούθησαν οι χαιρετισμοί των:

    α. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμ. Μεθοδίου, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

    β. Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος μίλησε με λόγο μεστό και συνάμα λυρικό για το πρόσωπο και την πολυεπίπεδη προσφορά του αοιδίμου προκατόχου του κυρού Στυλιανού, εξαίροντας το έργο του επίλεκτου αυτού μέλους του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Ευχαρίστησε επίσης και εξ ονόματος των συνεπισκόπων του στην Αυστραλία του κλήρου και του λαού τους οργανωτές της εκδηλώσεως για την τιμή στον άμεσο προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό.

    γ. Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Μπόλαρη, ο οποίος ομίλησε εγκάρδια για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και εξήρε τη θέση ευθύνης την οποία αναλαμβάνει.

    δ. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης οι: κ. Οδ. Ζώρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο κ. Ν. Παπαδογιάννης, Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης.

    στ. Μηνύματα απέστειλαν οι Βουλευτές Ηρακλείου: Λ. Αυγενάκης (ΝΔ) και Β. Γκεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ), όπως επίσης ο Ιωάνν. Παντιδάκης Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ε.  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, ο οποίος συνεχάρη, για μία ακόμη φορά, το νέο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ανήκει στο Διδακτικό Προσωπικό της ΠΑΕΑΚ.

Μετά τους χαιρετισμούς η χορωδία της Ακαδημίας, απέδωσε αναστάσιμους Ύμνους, υπό τη διεύθυνση του Επίκ. Καθηγητή κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη,.

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης υπήρξε ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος μίλησε για τον αοίδιμο Αυστραλίας Στυλιανό, την προσωπικότητά του, με βάση τα βιώματα της προσωπικής συναναστροφής τους.

    Δεύτερος ομιλητής υπήρξε ο κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος εστίασε σε διακειμενικά στοιχεία στην ποίηση του μακαριστού Αυστραλίας, με έμφαση στην ξενιτεία.

    Ο τρίτος ομιλητής, ο κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης, Επίκ. Καθηγητής της ΠΑΕΑΚ, αναφέρθηκε στις εκκλησιαστικές απηχήσεις, στο Λειτουργικό βίωμα των συγκεντρωτικών ποιητικών εκδόσεων «Εν γη αλλοτρία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ», του αοιδίμου Πρωθιεράρχη.

    Ακολούθως η χορωδία της ΠΑΕΑΚ απέδωσε ποίημα του μακαριστού Αυστραλίας Στυλιανού, μελοποιημένο -και υπό τη διεύθυνση- από τον Επίκ. Καθηγητή κ. Μιχαήλ Στρουμπάκη.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά δώρων προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, τόσο από μέρους των Διδασκόντων και Διοικητικών υπαλλήλων της ΠΑΕΑΚ, όσο και από μέρους του Συλλόγου των φοιτητών της.

Να σημειωθεί ότι προ της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος είχε προσκληθεί από την συνεδριάζουσα Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης σε επίσημο γεύμα στο μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η συνάντηση του νέου Αρχιεπισκόπου με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου διεξήχθη σε κλίμα συγκινήσεως, φιλαδελφείας και αγάπης. Οι Αρχιερείς ευχήθηκαν στο νέο ποιμενάρχη της πέμπτης Ηπείρου καλή ποιμαντορία και εξέφρασαν την υπερηφάνειά τους που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενεπιστεύθη μία τόσο υψηλή έπαλξη σε ένα κληρικό που υπηρέτησε την Εκκλησία της Κρήτης για 25 περίπου χρόνια.