26 Ιουνίου 2022

Δείπνο στην Αθηναϊκή Λέσχη προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

Δείπνο προς τιμήν του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Παντελής Μαραβέλιας και το Τμήμα HJ-9 «Θεμιστοκλής» Πειραιά της ΑΗΕΡΑ, στο εστιατόριο της Αθηναϊκής Λέσχης.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν άνθρωποι από τον χώρο της ναυτιλίας, την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, καθώς και πολλά μέλη της ΑΗΕΡΑ.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, κ. Μαραβέλιας, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκομένους έδωσε τον λόγο στον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς και πρώην πρόεδρος του Τμήματος ΑΗΕΡΑ Πειραιά, κ. Παντελής Μαραβελιάς. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

«Η σημερινή βραδιά είναι εξαιρετική, λαμπρή και τιμητική. Τιμητική για έναν ιεράρχη, ο οποίος στην μέχρι τώρα πορεία του έχει επιβεβαιώσει ότι μπορεί να φέρνει αποτελέσματα υπέρ της Ορθοδοξίας… Ο κ. Ελπιδοφόρος φέρει τα καλύτερα διαπιστευτήρια για την επιτυχία της μεγάλης αποστολής που πλέον έχει αναλάβει ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη μεγάλη δημοκρατία των ΗΠΑ. Αναλαμβάνει αυτή τη σημαντικότατη αποστολή σε μία κρισιμότατη συγκυρία, τόσο για την πατρίδα μας όσο και για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρο τον Κόσμο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

«Η ξεχωριστή και λαμπερή εκπροσώπηση της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Σήμερα γράφουμε την πρώτη σελίδα αυτού του καινούριου κεφαλαίου. Μια σελίδα που είμαι βέβαιος ότι θα λαμπρύνει την ιστορία της Αρχιεπισκοπής στην Αμερική αλλά και θα βοηθήσει ιδιαίτερα ως πνευματικός καταλύτης, την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, σε μία όπως είπα ιδιαίτερα απαιτητική και κρίσιμη συγκυρία» τόνισε.

Από πλευράς της κυβέρνησης, χαιρετισμό απηύθυνε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα.

«Σεβασμιότατε, είναι χαρά μας που απόψε βρίσκεστε ανάμεσά μας. Ανάμεσα σε τόσο εκλεκτούς προσκεκλημένους που ήρθαν να τιμήσουν την παρουσία σας εδώ, η οποία, σύμφωνα και με το όνομά σας, φέρει την ελπίδα για κάτι νέο. Για κάτι καινούριο το οποίο πρέπει να έρθει μέσα από τη δική σας συμβολή ως προκαθημένου μιας τεράστιας Αρχιεπισκοπής, με εξαιρετικό συμβολισμό στις ΗΠΑ» τόνισε η κα Παπακώστα.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς του Μητροπολίτη Γουινέας Γεωργίου και του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου, τον λόγο πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

«Η ΑΗΕΡΑ έχει μεγάλη ιστορία πίσω της. Πέρασε κάποια κρίση. Τώρα όμως αναγεννάται από τις στάχτες της και είμαι ευτυχής να πω ότι και ως Μητροπολίτης Προύσης ενθάρρυνα την εξάπλωσή της και εκτός των ΗΠΑ, οπουδήποτε βρίσκεται Ρωμιοσύνη και Ελληνισμός. Η ΑΗΕΡΑ πρέπει να μεγαλώσει για να στηρίξει την πατρίδα» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Οσον αφορά την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ομογένεια, δήλωσε: «Η Εκκλησία με εξέλεξε σε μία πολύ υπεύθυνη θέση, τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Την τιμή και την ευθύνη αυτή τις αισθάνομαι σαν ένα μεγάλο βάρος στους ώμους, το οποίο οφείλω να σηκώσω… Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψω πάρα πολύ σκληρά, γιατί παραλαμβάνω μία Αρχιεπισκοπή με σοβαρά προβλήματα αλλά και μία Αρχιεπισκοπή που έχει ένα υπέροχο και επιτυχημένο ποίμνιο. Το ποίμνιο αυτό διακρίνεται για την αγάπη του προς την Εκκλησία και τη θυσιαστική διάθεση προς τα κοινά».

«Οι Ελληνοαμερικανοί διακρίνονται για το γεγονός ότι δεν διστάζουν να θυσιάζουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα εισοδήματά τους για το κοινό καλό και την Εκκλησία. Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα, αυτοί οι άνθρωποι θυσιάζουν από χρόνο από την προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική τους ζωή και ο χρόνος είναι πολύ πολυτιμότερος από τα χρήματα», επισήμανε

Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Κατερίνα Παπακώστα παραδίδει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τιμητική πλακέτα με το Εθνόσημο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης

«Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Ομογένεια εκεί είναι ένας γίγαντας, ο οποίος πρέπει να αφυπνιστεί και να οργώσει τον κόσμο της Ορθοδοξίας, το χωράφι της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού», συμπλήρωσε.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομάτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, η βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία Σοφία Βούλτεψη, η νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Μαίρη Βιδάλη και ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αντώνιος Καλοκαιρινός.

Διακρίνονται από δεξιά οι: κ. Ελπιδοφόρος, κ. Χρυσόστομος, κ. Χριστοδούλου, κ. Τσούνης, κ. Κουκουλομάτης, κ. Αναστασόπουλος, κ. Μπακατσέλος, κ. Γεώργιος και κ. Κωνσταντινίδης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Αναστάσης Κουτσογιάννης