29 Μαρτίου 2024

Κοσμοπλημμύρα στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο Ευβοίας

Με  πολυπληθή συμμετοχή χριστιανών, που συνήλθαν από όλη την οικουμένη, πανηγύρισε την Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσσου του νέου Ομολογητού.

Στην  Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ενώ στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, με την συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Κηφισίας κ. Κύριλλο, Λαγκαδά κ. Ιωάννου και του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά  την διάρκεια του Κοινωνικού ο προεξάρχων Σεβασμιώτατος άγιος Καρυστίας κήρυξε και τον θείο λόγο, και με έναυσμα τα πρώτα κεφάλαια της Β΄ προς Κορινθίους Επιστολής, ανέφερε με διδακτικό τρόπο πώς πρέπει να εορτάζουμε ουσιαστικά τους αγίους της Εκκλησίας και η αληθινή τιμή των αγίων, διά της μιμήσεως, καθιστά όλους τους πιστούς  ευωδία Χριστού για τον κόσμο. Διά του σεβασμού στους αγίους, οι πιστοί αξιώνονται να γίνουν καθρέφτης, στον οποίο αντικατοπτρίζονται οι ακτίνες τις χάρης του Θεού και διά της διορθώσεως και αποβολής της κακίας και του εγωισμού και της τηρήσεως των εντολών του Θεού, οι φιλόχριστοι άνθρωποι γίνονται θεόγραφες επιστολές.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους του Προκοπίου, οι οποίοι είχαν στρωθεί με ροδοπέταλα και υπό την μελωδία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλκιδέων, υπό την διεύθυνση του κ. Πέτρου Πρόκου.

Στην πραγματοποιηθείσα Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, Τοπικοί Άρχοντες, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός,  ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος, ο τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός και άλλοι εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και αναρίθμητες στρατιές ευσεβών χριστιανών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ωστόσο λόγω του άστατου καιρού δεν τελέσθηκε Δέηση στην  Πλατεία του Προκοπίου.

Κατά την επιστροφή στον Ι. Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε όλους τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον ιερό Κλήρο και τον Λαό για την αγάπη τους και την βοήθειά τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Προσκυνήματος, τους αγίους Ιεροψάλτες, τους Τοπικούς Φορείς για την συνεργασία τους στην διοργάνωση της Πανηγύρεως και τα αναρίθμητα πλήθη των προσκυνητών του Οσίου.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλλαν αριστοτεχνικά και με ιερό παλμό πολυμελείς χοροί Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου και του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Ενωτιάδη.

Η Ιερά Πανήγυρις του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου μεταδόθηκε  τηλεοπτικώς, μέσω του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε, του διαδικτυακού καναλιού ecclesia tv, όσο και ραδιοφωνικώς, μέσα από τις συχνότητες του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ραδιοφωνικού  Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97,7 μεγακύκλους των FM.