Αρχική > > ΕΛΛΑΣ > Επιστήμη > Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη σε επιστήμονες της Διασποράς

Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη σε επιστήμονες της Διασποράς

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μποδοσάκη ανακοίνωσε ότι τα «Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη έτους 2019», ύψους 20.000 ευρώ για κάθε κλάδο, πρόκειται να απονεμηθούν σε πέντε επιστήμονες που διακρίνονται για το έργο τους στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για τους:

– Κωνσταντίνο Π. Δασκαλάκη, καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στον Τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας

– Λουκά Χ. Καραμπαρμπούνη, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, στον Τομέα των Κοινωνικών Επιστημών

– Στέλιο Γ. Μιχαλόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, στον Τομέα των Κοινωνικών Επιστημών

– Γιάννη Χ. Μπουρμπάκη, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στον Τομέα των Βασικών Επιστημών

– Παναγιώτη Α. Ρούσσο, αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά, στον Τομέα των Βιοεπιστημών.

Η θεσμοθέτηση των «Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη», στο πλαίσιο των κοινωφελών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος στο χώρο της παιδείας, έχει σκοπό να αναγνωρίσει και να ενισχύσει το δημιουργικό έργο των νέων Ελλήνων επιστημόνων ηλικίας έως 40 ετών.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Τα βραβεία

Ο Μποδοσάκης, γνωρίζοντας καλά την αξία και τις δυνατότητες του ελληνικού πνεύματος, είχε προβλέψει μεταξύ των σκοπών του Ιδρύματος την απονομή βραβείων σε διακρινόμενους επιστήμονες για την επιβράβευση της πνευματικής τους επίδοσης.

Για την υλοποίηση της επιθυμίας αυτής, το Ίδρυμα θέσπισε το 1993 τον θεσμό με την ονομασία «Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη».

Με τα επιστημονικά βραβεία, το Ίδρυμα επιδιώκει να ενισχύσει το δημιουργικό έργο νέων ελλήνων επιστημόνων ως 45 ετών, να ανταμείψει την συνεπή και συνεχή προσπάθειά τους για την προαγωγή της επιστήμης, να τιμήσει το ηθικό τους ανάστημα και να συμβάλλει στη δημιουργία σωστών προτύπων στην ελληνική κοινωνία.

Κριτήρια για την απονομή ενός τέτοιου βραβείου αποτελούν, η εξαιρετική επίδοση των υποψηφίων στον επιστημονικό τομέα τους, όπου έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένο έργο, η συμβολή των υποψηφίων στην πνευματική, επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και η συμβολή τους στη διεθνή προβολή της Ελλάδας, με το ήθος και το έργο τους.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προταθούν από πανεπιστήμια, ιδρύματα ή διακεκριμένα άτομα, με την υποχρέωση να δηλώσουν εγγράφως ότι αποδέχονται την υποψηφιότητα. Οι υποψήφιοι προέρχονται, συνήθως, από τους εξής τομείς: (α) Βασικές Επιστήμες, (β) Βιο-επιστήμες, (γ) Εφαρμοσμένες Επιστήμες / Τεχνολογία, (δ) Κοινωνικές Επιστήμες.

Οι βραβευθέντες αποδέχονται να συνδράμουν το Ίδρυμα στις δραστηριότητές του, εφόσον αυτό τους ζητηθεί στο μέλλον, κυρίως με τη συμμετοχή του σε επιστημονικές επιτροπές.

Related posts