“Fake News & Εκκλησία”

Κατά την αναστάσιμη θεία λειτουργία στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στις προβλέψεις για το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χρησιμοποίησε στον λόγο του τον όρο fake news. «Ο άνθρωπος χρειάζεται την αλήθεια διά να τον ελευθερώσει από τα ψεύδη, από τις σκοπιμότητες, από τα συμφέροντα, από τα fake news» είπε χαρακτηριστικά.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος, σε συνέντευξή του σε βελγικό μέσο, μίλησε για τα fake news, χαρακτηρίζοντάς τα ως «αρρώστια». Λίγο πριν τη συνέντευξή του, δημοσίευμα στο διαδίκτυο (WTOE5 News) παρουσίαζε τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ για Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στις εκλογές που επρόκειτο να γίνουν τον Νοέμβριο του 2016. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε ήδη κοινοποιηθεί 960.000 φορές στο Facebook, πριν αποδειχθεί πως ήταν μια από τις μεγαλύτερες ψευδείς ειδήσεις της χρονιάς.

Τα δύο παραδείγματα χρησιμοποίησε η δημοσιογράφος Σοφία Καρεκλά για να δείξει τον αντίκτυπο των fake news στον εκκλησιαστικό χώρο, επισημαίνοντας ότι «όταν ο όρος fake news, όρος δημοσιογραφικός, φθάνει να απασχολεί και τους λόγους των Προκαθημένων της Χριστιανοσύνης, γίνονται αντιληπτές η σημασία τους, οι προεκτάσεις τους όχι μόνο στον πολιτικό και οικονομικό χώρο αλλά και στον εκκλησιαστικό».

Στην ομιλία της στο συνέδριο με θέμα, “Fake News & Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο”, η κ. Καρεκλά τόνισε ότι μεγάλο μέρος ευθύνης στη διασπορά των fake news για θέματα που σχετίζονται με αυτήν και τα μέλη της, φέρει η ίδια η Εκκλησία. Τόνισε δε, ότι “το πιο ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν τα fake news, είναι να ενισχυθεί η κριτική ματιά των μελών της Εκκλησίας, των πιστών που είναι ταυτόχρονα πολίτες και ψηφοφόροι, και πρόσθεσε ότι «το ισχυρότερο φίλτρο απέναντι στα fake news είναι η γνώση. Όταν κανείς έχει μια συγκροτημένη εικόνα για τον κόσμο, δεν μπορεί να πιστέψει και να υιοθετήσει άκριτα το οτιδήποτε.

Η εξάπλωση του διαδικτύου, η δύναμη την οποία έχει αποκτήσει, μας απασχολεί όλους, τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κρίση ήρθε να προσθέσει και άλλα προβλήματα.

«Πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε αδιανόητο ένας δημοσιογράφος να γράψει είδηση χωρίς να τη διασταυρώσει. Σήμερα υπάρχει το διαδίκτυο, υπάρχουν ορισμένοι συνάδελφοι που δεν διασταυρώνουν τις ειδήσεις τους, κυρίως όμως υπάρχει η δημοσιογραφία των πολιτών. Μία πληροφορία μεταδίδεται παγκοσμίως και εμείς πρέπει να δούμε αν ισχύει . Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος του ανθρώπου που δίνει την πληροφορία» ανέφερε η κ. Αντωνιάδου.

Όταν έχεις να κάνεις με κορυφαίους θεσμούς όπως είναι η Εκκλησία, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται, επισήμανε, και μιλώντας βάσει της εμπειρίας της από το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δύο μεγάλα ζητήματα στην παγκόσμια ορθοδοξία, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κολυμπάρι και η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία – και ότι και για τα δύο υπήρξαν fake news.

«Υπάρχουν και στην Εκκλησία fake news, το θέμα είναι πως τα αντιμετωπίζεις. Το μόνο που προστατεύει εμάς τους δημοσιογράφους είναι η εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας. Εσάς, όσοι είστε πολίτες, σας προστατεύει το να διαβάζετε αυτούς που υπογράφουν, και οι οποίοι διαρκώς κρίνονται από αυτά που σας μεταφέρουν» τόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Fake News & Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο» διοργανώνουν τα τμήματα Θεολογίας και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ» υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στην αίθουσα τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΑΠΕ