4 Μαρτίου 2024

Πολωνική Εκκλησία: «Ο λεγόμενος Μητροπολιτής Επιφάνειος, στην πραγματικότητα είναι ένα κοσμικό πρόσωπο»

Λίγες μέρες πριν από την παράδοση του Τόμου αυτοκεφαλίας στον προκαθήμενο της νέας ουκρανικής εκκλησίας η πρώτη απόρριψη από τις υπόλοιπες αυτοκέφαλες Εκκλησίες ήρθε από την Πολωνία.

«Στις 15 Δεκέμβρη η «Σύνοδος ενοποίησης» δεν έλυσε το πρόβλημα του σχίσματος στην Ουκρανία αλλά το έκανε περαιτέρω περίπλοκο»,  γράφει ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως απάντηση επί των μηνυμάτων που απεστάλησαν από την Κωνσταντινούπολη προς τους προκαθήμενους όλων των Τοπικών Εκκλησιών στις 24 Δεκεμβρίου.

Ο Πολωνός Προκαθήμενος έγραψε επίσης ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενήργησε ενάντια στην κανονική παράδοση και ότι οι Ουκρανοί σχισματικοί στερούνται της χάριτος της χειροτονίας. Ο ίδιος και η πολωνική Εκκλησία ήταν και θα παραμείνουν μεταξύ των υποστηρικτών της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας που προκαθήμενός της είναι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος και είναι οι πρώτοι που απορρίπτουν δημοσίως τα αποτελέσματα της Συνόδου του Κιέβου.

Στην επιστολή του, ο κ.Βαρθολομαίος ενημέρωσε τις τοπικές Εκκλησίες για τα αποτελέσματα της λεγόμενης «ενωτικής Συνόδου» και εξέφρασε την ελπίδα για αναγνώριση από εκείνες της νεοσυσταθείσας δομής και του προκαθημένου Μητροπολίτη Επιφάνιου Dumenko.

Σε απάντηση, ο Μητροπολίτης Σάββας υπενθυμίζει τη θέση της πολωνικής Εκκλησίας που είναι εκπεφρασμένη από το Μάιο σχετικά με την ανάγκη για μετάνοια στους ουκρανούς σχισματικούς, καθώς και το ψήφισμα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Πολωνικής Εκκλησίας από τις 16 Νοεμβρίου στο οποίο απαγορεύεται στους Πολωνούς κληρικούς να έχουν κοινωνία με τους σχισματικούς του «Πατριαρχείου Κιέβου» και της «Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας» δηλαδή των δύο ομάδων που ενώθηκαν στο νέο σχήμα.

Ο Μητροπολίτης Σάββας γράφει ακόμη πως οι εκπρόσωποι της σχισματικής εκκλησίας στερούνται της ιερατικής και επισκοπικής χειροτονίας συνεπώς «ο λεγόμενος Μητροπολιτής Επιφάνειος, στην πραγματικότητα είναι ένα κοσμικό πρόσωπο»

Στο τέλος της επιστολής, ο Πολωνός προκαθήμενος απευθύνεται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με μια προτροπή: «Η Αγιότητά σας! Η απόφασή σας για την Εκκλησία στην Ουκρανία απαιτεί πανορθόδοξη συζήτηση. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επανεξετάσετε την πρόταση να συγκεντρώσετε τους προακθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών … Θέλουμε να δούμε ότι οι ενέργειές σας ενώνουν την Ορθοδοξία και δεν την χωρίζουν ».

Ο Μητροπολίτης Σάββας απέστειλε ένα αντίγραφο της απάντησής του στον Βαρθολομαίο στους Προκαθήμενους των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και βέβαια στον Μητροπολίτη Ονούφριο