4 Μαρτίου 2024

Εορταστικές εκδηλώσεις στην ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Bilgoraj της Πολωνίας

Το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκαν στην ορθόδοξη ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Bilgoraj Πολωνίας εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις επί την εορτή του Αγίου Γεωργίου καθώς επίσης και την 80η επέτειο από την τραγική καταστροφή των ορθόδοξων εκκλησιών της περιοχής.

Οι  εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα επιστημονικό συνέδριο και μια συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής στο Πνευματικό Κέντρο του Biłgoraj. Στο επιστημονικό συνέδριο παρουσιάστηκαν δυο διαλέξεις σχετικά την καταστροφή της ορθόδοξης εκκλησίας στην Chełmszczyzna και Południowe Podlasie το 1938. Και οι δύο ομιλίες ανέφεραν τα γεγονότα εκείνα που οδήγησαν σ΄αυτήν την μεγάλη καταστροφή των ναών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των κατεστραμμένων εκκλησιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με εκτεταμένη έρευνα του Δρ Pelica, αυτή η εκτίμηση αφορά εκατόν σαράντα οκτώ κατεστραμμένα ιερά αντικείμενα (εκκλησίες, ξωκλήσια).

Στο συναυλιακό μέρος της εκδήλωσης του Σαββάτου παρουσιάστηκαν δύο ομάδες. Η οικεία χορωδία SACRUM από το Lublin υπό τη διεύθυνση της Angelika Iwaniuk όπου έψαλε ύμνους σχετικούς με την εορτή του Πάσχα και της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, αλλά και η χορωδία της ενορίας όπου έψαλε από τη Θεία Λειτουργία και επιλεγμένους ύμνους προς τιμήν της Μητέρας του Θεού. 

Την Κυριακή το πρωϊ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ενορίας προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μακαριωτάτου Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η κατασκευή της ορθόδοξης εκκλησίας στο Biłgoraj είναι σχεδόν μια δεκαετία σκληρής δουλειάς των ιερέων της ενορίας και των πιστών της μικρής και διασυνοριακής Ορθόδοξης κοινότητας. Η τελετουργική αφοσίωση του ακρογωνιαίο λίθο έλαβε χώρα στα τέλη του φθινοπώρου του 2007, όταν η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πολωνία, θυμήθηκε την 70η επέτειο από την καταστροφή των Ορθοδόξων εκκλησιών στην Chelm και τη Νότια Podlasie. Ο ναός Biłgoraj έχει την ιδιαίτερη θέση του στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων από το 1938. Είναι ένα ζωντανό μνημείο για αυτά τα τραγικά γεγονότα.

Φωτογραφία: Adam Bogdan, Andrzej Wilkiel

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ