6 Δεκεμβρίου 2022

Εορτασμός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στην κατεχόμενη Κυθρέα (ΦΩΤΟ)

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την Κυθρέα αλλά και από όλα τα μέρη της Κύπρου εορτάστηκε η προεορτίως η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μαρίνης στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της κατεχόμενης κωμοπόλεως της Κυθρέας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.

Στο κήρυγμά του Θεοφιλέστατος μίλησε για το βίο της Αγίας Μαρίνης. Ως Πρόεδορς των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση του εκκλησιασμού.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού τελέστηκε Μνημόσυνο για όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, ευεργέτες, δημάρχους, κοινοτάρχες, εκκλησιαστικούς επιτρόπους, ιεροψάλτες, πατέρες και αδελφούς εκ της κατεχόμενης Κυθρέας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού τελέστηκε λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης πέριξ του ναού και ακολούθως οι πιστοί την προσκύνησαν και ζήτησαν τη βοήθειά της.

Ανήμερα της μνήμης της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου), οι Κυθρεώτες θα εορτάσουν την Αγία Μαρίνα στην προσφυγιά: Το απόγευμα της Δευτέρας, 16 Ιουλίου 2018, στις 6.30μμ, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον ι. ν. Αγίου Πολυδώρου στο Καϊμακλί. Την Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018, το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ι. ν. της Αγίας Μαρίνας στο Στρόβολο. Των ιερών ακολουθιών θα προστεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Ο Θεοφιλέστατος, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και τη συνεργασία των Εκκλησιαστικών Επιτροπών Παναγίας Παλλουριωτίσσης, Παναγίας Χαρδακιωτίσσης και Αγίας Μαρίνης Κυθρέας, θα μεταφέρει την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας της Χαρδακιωτίσσης και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητριανού, Επισκόπου Κυθρέας, για να τα προσκυνήσουν οι πιστοί.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου

 

**************************

 

Ακολουθεί η ομιλία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Μαρίνας στην Κυθρέα:

 

Ομιλία Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου στον προεόρτιο Εσπερινό στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας Κυθρέας

Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018

 

Δεῦτε, φιλομάρτυρες πιστῶς, τὴν ὑπὲρ τοῦ πάντων Δεσπότου στερρῶς ἀθλήσασαν, μάρτυρα τιμήσωμεν, Μαρῖναν νύμφην Χριστοῦ· παρθενίας χιτῶνι γάρ, τὸ σῶμα κοσμοῦσα, χρύσεον ὡς ὕφασμα, τούτῳ ἐπέθηκεν, αἷμα, τοῦ σεπτοῦ μαρτυρίου, καὶ διπλοῖς κοσμεῖται στεφάνοις, καὶ τῷ  στεφανίτῃ νῦν  παρίσταται.

 

Μέσα στην ανεξιχνίαστη Βουλή και πρόνοια του παντεπίσκοπου Τριαδικού μας Θεού, αξιωθήκαμε και σύραμε τα πόδια μας ευλαβείς προσκυνητές στο ιερό τέμενος της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Προεορτίως μάς σύναξε η χάρις Της κάτω από τη σκιά του Πενταδακτύλου, με μυρωδιές αξέχαστες από τα άνθη του και τις βαθιές πατιές των προγόνων μας Αγίων Ιεραρχών, Δημητριανού, Πάππου, Αθανασίου, Σπυρίδωνος και Φωτεινού επισκόπων Χύτρων, Οσίων, Μαρτύρων της Πίστεως και απλοϊκών ανθρώπων του μόχθου και της προσευχής στα βράχια και τις κοιλάδες του και στις πολύχρωμες ανθισμένες αυλές της Κυθρέας μέχρι τις άκρες του απέραντου κάμπου της Μεσαορίας.

Ὢ τοῦ παραδόξου θαύματος! τὴν ἐπηρμένην ὀφρύν, τοῦ (ἀντικείμενου) τὴν γῆν καὶ τὴν θάλασσαν, ἐξαλείφειν φάσκοντος, πρὸς τὴν γῆν ἐταπείνωσεν, ἁπαλὴ κόρη καὶ παναμώμητος, τὰς πανουργίας αὐτοῦ νικήσασα. Ὢ τῆς δυνάμεως, τοῦ Σταυροῦ καὶ χάριτος! ἥτις ἡμῶν, πᾶσαν ὑπεστήριξε, σαφῶς ἀσθένειαν.

Απόψε, Αγία, Ένδοξε, Μεγαλομάρτυς Μαρίνα, σε παρακαλούμε μαζί με τους όμορους Αγίους, το Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και στρατηλάτη, τους ομόζυγους Οσίους Ανδρόνικο και Αθανασία, τη Θεομήτορα Άννα της Συρκανιάς και την Πλατυτέρα πάντων, τη Θεοτόκο τη Χαρδακιώτισσα, με τη Δύναμη του Ζωοποιού Σταυρού της Χρυσίδος, απάλλαξέ μας από κάθε ασθένεια και προσβολή του αντικείμενου.

Μάρτυς Μαρῖνα πανένδοξε, τὰς οὐρανίους μονάς, ἐπαξίως οἰκήσασα, σὺν παρθένων τάγμασι, καὶ Μαρτύρων στρατεύμασι, τοὺς ἐκτελοῦντας πίστει τὴν μνήμην σου, καὶ προσιόντας πιστῶς τῇ σκέπη σου, σῷζε πρεσβείαις σου, καὶ πταισμάτων ἄφεσιν παρὰ Θεοῦ, αἴτησαι καὶ λύτρωσιν, καὶ μέγα ἔλεος.

… καὶ πταισμάτων ἄφεσιν παρὰ Θεοῦ, αἴτησαι καὶ λύτρωσιν, καὶ μέγα ἔλεος.

Τι άλλο να ζητά και να ποθεί η ψυχή μας: συγχώρεση, λύτρωση και το έλεος του Θεού, με τις θερμές σου πρεσβείες, Αγία Μαρίνα ένδοξε.

Αδελφοί μου, 

Όσο πιο απλά, πιο ταπεινά και διακριτικά μάθουμε να επικοινωνούμε, τόσο περισσότερο η ευλογία του Θεού θα μας επισκιάζει, θα μας κρατά αγαπημένους και ενωμένους, και τότε θα λαμβάνουμε θάρρος να δίνουμε το χέρι μας στον κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, με ειρήνη και σωφροσύνη.

Ευχαριστώ όλους εκείνους που ταπεινά και αθόρυβα μάς συμπαραστάθηκαν, για να επιτελέσουμε το σημερινό μας τάμα, το σημερινό μας προσκύνημα στη χάρη της Αγίας Μαρίνας της Κυθρέας.

Καλή αντάμωση, αδελφοί μου.