25 Ιουνίου 2022

Τριήμερο πένθος για τον μακαριστό κ. Ιγνάτιο

Τριήμερο πένθος θα κηρυχθεί στη πόλη για την απώλεια του Μητροπολίτη Λαρίσης Ιγνατίου, o οποίος κατέληξε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επέμβασης για μεταμόσχευση ήπατος. Μετά από σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στην έδρα της Μητρόπολης Λαρίσης αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο πένθος από την στιγμή που το σκήνωμα του Ιγνατίου θα φτάσει στη Λάρισα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου. Η σύσκεψη έγινε προκειμένου να υπάρξει έγκαιρος συντονισμός. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιγνάτιος, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα ταφεί με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Τι προβλέπει η διαδικασία

Το σκήνωμα αναμένεται να φτάσει το βράδυ της Κυριακής ή το βράδυ της Τρίτης αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια οδικώς θα έρθει στη Λάρισα. Από εκείνη την στιγμή θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος και κατόπιν αποφάσεως του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Αχίλλιο για μία ή δύο ημέρες. Στην Εξόδιο Ακολουθία θα υπάρχει η μπάντα του Στρατού, όπως και άγημα που θα αποδώσει τιμές.

Στην Εξόδιο Ακολουθία θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται να μιλήσουν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Τοποτηρητής, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης και η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ι. Νάννου – Παπαθανασίου απ’ όπου καταγόταν ο Μητροπολίτης Λαρίσης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιφορά του σκηνώματος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία θα καταλήξει στο χώρο ταφής του, που βρίσκεται πίσω από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου.

Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας το δημαρχείο Λάρισας και όλες οι δομές θα παραμείνουν κλειστές. Μάλιστα κατά το τριήμερο πένθος θα ανασταλούν όλες οι εκδηλώσεις του δήμου.

Τέλος, με εντολή του Τοποτηρητή, την Κυριακή σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Ποιμενάρχου Κυρού Ιγνατίου.

Του Πάνου Γαρουφαλιά