18 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση των σωματίων της πόλεως Λάρισας για τον μακαριστό Ιγνάτιο

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο μακαριστός Μητροπολίτης μας Ιγνάτιος. Από χθες η Λάρισα, η πόλη του αγίου Αχιλλίου, θρηνεί. Το χριστεπώνυμο πλήρωμά της κλαίει γιά τον απορφανισμό του. Τον αποχωρισμό από τον Πατέρα και Ποιμένα του. Κλίνει το γόνυ και προσεύχεται στον Άγιο Τριαδικό Θεό, τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, υπέρ της αναπαύσεώς του.

Έφυγε λοιπόν από το μάταιο κόσμο ο ειρηνικός Επίσκοπος. Ο στοργικός ποιμένας και διδάσκαλος. Ο Ιεράρχης με το γλυκύ χαμόγελο, το πράον ύφος, το αψεγάδιαστο ήθος. Ο ακούραστος εργάτης του μυστικού Αμπελώνος του Χριστού.

Γόνος ευσεβούς οικογένειας της Σαλαμίνος και με σπουδές στην Θεολογία και στη Νομική αφιερώθηκε στον Θεό και στην Εκκλησία.

Ήρθε στη Λάρισα, ύστερα από ευδόκιμη υπηρεσία στη γενέτειρά του και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας. Το 24ετές διάστημα, που εποίμανε το λαό της Μητρόπολής μας, άφησε υπέροχο παράδειγμα πίστεως, αρετής και εργατικότητας, άξιο προς μίμηση. Μορφή γλυκιά καί ειρηνική, επιβλήθηκε με την πραότητα, την ταπείνωση και την εργατικότητά του. Αλλά και με την προσήλωσή του στα ιδανικά της Ορθόδοξης πίστης και της Πατρίδας. Είναι νωπό ακόμη το μελάνι του μηνύματός του στο πρόσφατο συλλαλητήριο που έγινε στην πόλη για την Μακεδονία μας. Δείχνει την αγωνία του για το μεγάλο εθνικό μας ζήτημα από τα μακρινά ξένα παρά την αδυναμία και την ασθένεια του σώματός του.

Ανύστακτος φρουρός της Ορθόδοξης πίστης. Εργαζόταν αδιάκριτα για την περιφρούρηση του ορθόδοξου λαού μας από τις ποικίλες αιρέσεις και προπαγάνδες. Θυμίζουμε τις διάφορες εγκυκλίους του για τους αιρετικούς και την διαμαρτυρία του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών (εγκύκλιος υπό τον τίτλο «άλας άναλον»).

Ιεροπρεπής και φιλακόλουθος, περιώδευε και ιερουργούσε σε όλους τους ναούς της πόλης και των χωριών της Μητρόπολής μας. Συμμετείχε δε και τελούσε συχνά αγρυπνίες, πράγμα ασύνηθες για Μητροπολίτη. Χειροθέτησε μοναχούς και χειροτόνησε πλειάδα ιερέων.

Υπήρξε και κοινωνικός εργάτης. Στην εποχή της ιδιότυπης κρίσης που διάγουμε, ίδρυσε και λειτούργησε το «Κρίκειο» Ορφανοτροφείο Θηλέων, τα συσσίτια «Επιούσιος», με άνω των 400 μερίδων ημερησίως και συνέδραμε στις ανάγκες αναξιοπαθούντων και εμπερίστατων αδελφών μας.

Τώρα «ο Κύριος της ζωής και του θανάτου» τον κάλεσε στα υπερκόσμια σκηνώματά Του, για να τον αναπαύσει εκ των κόπων του.

Ζητούμε ταπεινώς τις θεοπειθείς ευχές του και ευχόμαστε η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας να αναδείξει αντάξιο διάδοχό του.

Λάρισα, 26-6-2018

Τα Σωματεία:

Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων

Ενωμένη Ρωμηοσύνη

Ένωση Θεολόγων Λάρισας

Ένωσις Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ) Λάρισας

Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Πορεία Αγάπης»

Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Ο Απόστολος Βαρνάβας»

Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» Λάρισας

Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος»

Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων Λάρισας

Χριστιανική Εστία Λάρισας «Ο Απόστολος Παύλος»