5 Δεκεμβρίου 2024

Martyria.gr

Η Ορθόδοξη προσέγγιση στα γεγονότα!

Πατριαρχείο Σερβίας: Η ατζέντα των θεμάτων που κυριάρχησαν στην τακτική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Για περίπου πέντε ημέρες το Βελιγράδι αποτέλεσε σημείο αναφορά για τους Ιεράρχες τις Ιεράς Συνόδου με τις εργασίες να ξεκινούν με το Πατριαρχικό και Συνοδικό συλλείτουργο στο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, την Κυριακή 14 Μαϊου.

Το κύριο μέρος των εργασιών πραγματοποιήθηκε στην κρύπτη του Αγίου Πρίγκιπα Λαζάρου στο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι ενώ μετά το πέρας των συνεδριάσεων ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου είχαν σειρά επαφών με αξιωματούχους και θεσμικούς φορείς της Σερβίας, για τις οποίες το ρεπορτάζ του ope.gr έχει γράψει αναλυτικά.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος επεσήμανε την ουσία της διακονίας της Εκκλησίας μέσα από το ενεργό κήρυγμα του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο και την αποστολή της η οποία θα πρέπει να είναι μάρτυρας της αγάπης και της παρουσίας του Θεού σε περιόδους μεγάλων πνευματικών προκλήσεων και πειρασμών.

Στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος θα υπάγονται οι Ιεράρχες της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως προβεί στην χορήγηση απαλλαγής στην Ιεραρχία της μέχρι πρότινος αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων υπό τη δική της δικαιοδοσία και την ένταξή των Επισκόπων της στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου.

Στη λιτή για το ζήτημα αναφορά της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων γίνεται λόγος για τη ρύθμιση του ζητήματος σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τα Συντάγματά των κατά τόπους τριών εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις για τον τρόπο υπαγωγής  πλέον των Ιεραρχών στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Στέφανο στο Ζάγκρεμπ 

Πνευματική ζωή – Διασπορά – Εκκλησιαστική εκπαίδευση

Σύμφωνα με τη Σερβική Εκκλησία στις συνεδριάσεις ακούστηκαν και αναλύθηκαν εκθέσεις για το έργο της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων, καθώς και αναφορές για το έργο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου και των Αρχείων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και για το ίδρυμα «Φιλανθρωπία» και άλλα ιδρύματα τα οποία παρέχουν στήριξη σε ευάλωτες ομάδες.

Ακόμη η Συνέλευση εξέτασε με τη δέουσα προσοχή τις δυνατότητες βελτίωσης της πνευματικής ζωής και οργάνωσης της Εκκλησίας στη διασπορά. Σε αυτό το πνεύμα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις αναφορές για το ποιμαντικό έργο των επισκόπων της διασποράς, καθώς και στην κατάσταση στις επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ιδιαίτερη προσοχή, δόθηκε στην τρέχουσα κατάσταση και τα προβλήματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική στη χώρα για το ζήτημα της θρησκευτικής εκπαίδευσης και την εισαγωγή των γραπτών κρατικών εξετάσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα της Σερβίας.

Με την ευκαιρία αυτή έγινε αναφορά στο έργο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Σερβικής Εκκλησία. Σύμφωνα με την απόφαση η αξιοποίηση των συμπερασμάτων από τις συζητήσεις ανατίθεται στην επιτροπή της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων για τη βελτίωση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, ακούστηκε επίσης προσεκτικά μια έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες για τη βελτίωση της διδακτικής διαδικασίας και την απόκτηση ακαδημαϊκής διαπίστευσης της Θεολογικής Σχολής «Άγιος Σάββας» στο Libertyville των ΗΠΑ.

Προσευχή για να σταματήσει η έκρηξη του κακού στην κοινωνία

Το σημείο όμως που φαίνεται να προβλημάτισε περισσότερο φέτος ήταν η κατάσταση στην κοινωνία ιδιαίτερα μετά τις φονικές επιθέσεις με τα δεκάδες θύματα που συγκλόνισαν την Σερβία και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι Ιεράρχες εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενείς των θυμάτων στο δημοτικό σχολείο στο Βελιγράδι και των θυμάτων στο Μλάντενοβατς.

Τρομοκρατημένοι από την έκρηξη του κακού σε μια περιοχή που νομίζαμε ότι ήταν η πιο ασφαλής, και από την άλλη, εμπνευσμένοι από τα παραδείγματα του μαρτυρικού ηρωισμού των παιδιών μας και των κηδεμόνων τους, καθώς και από τη χριστιανική αξιοπρέπεια των γονιών και των δασκάλων τους, προσευχόμαστε στον Θεό της ειρήνης να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων, αλλά και να σταματήσει την προώθηση της ακολασίας και της βίας στην κοινωνία μας, που μετατρέπει τις ψυχές των παιδιών μας σε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη κάθε κακού”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.

Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Από την θεματολογία της Συνόδου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Κοσσυφοπέδιο για το οποίο διαβάστηκαν αναλυτικές εκθέσεις για την κατάσταση που επικρατεί στα εκκλησιαστικά και όχι μόνο πράγματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων εξέδωσε ειδικό ανακοινωθέν για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια στο οποίο ξεκαθάριζε ότι πρόθεση της είναι να συνδράμει στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος και στην αρμονική συνύπαρξη Σέρβων και Αλβανών. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν διατίθεται να δεχθεί διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Για ακόμη μία φορά απευθύνει έκκληση στους διεθνείς φορείς να στρέψουν με προσοχή το ενδιαφέρον τους στην περιοχή στην οποία γίνεται κατάφορη καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφερθεί ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε βρεθεί στο επίκεντρο και κατά το γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προς τον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων.

Από το γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βελιγράδι 

Οι διαθρησκειακές σχέσεις στη Βοσνία

Συζητήθηκαν, επίσης, οι συνέπειες των μη κανονικών δραστηριοτήτων, όπως τις αποκαλεί η Σερβική Εκκλησία, της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα κανονικά εδάφη της Επισκοπής Τιμοκίου, καθώς και η γενικότερη κατάσταση της Εκκλησίας στον κόσμο.

Το σώμα των Επισκόπων αφιέρωσε μέρος της προσοχής του στο ζήτημα των ασταθών διαθρησκευτικών σχέσεων εντός της βοσνιακής κοινωνίας, καθώς παρατηρούνται όλο και συχνότερα δηλώσεις θρησκευτικού και εθνικού μίσους που γίνονται τόσο από θρησκευτικούς εκπροσώπους όσο και από άτομα που εκπροσωπούν τη δημόσια και πολιτική ζωή. Εξετάστηκε παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, το έργο του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Έγινε αναφορά στο πόλεμο ο οποίος συνεχίζεται στην Ουκρανία καθώς και στις γεωστρατηγικές αλλαγές που έχει επιφέρει.

“Το θέμα των δεινών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο, η κατάσχεση της περιουσίας, των ναών και των μοναστηριών της, η εκτόπιση μοναχών, η δίωξη ορισμένων Επισκόπων και η στέρηση των μελών της από βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες που εγγυώνται από διεθνείς συμβάσεις συζητήθηκε ιδιαίτερα. Με την ευκαιρία αυτή, η Συνέλευση υψώνει για άλλη μια φορά τη φωνή της υπεράσπισης των ομοδόξων διωκόμενων αδελφών, απευθύνοντας έκκληση στους αρμόδιους διεθνείς θεσμούς να αποτρέψουν αυτή την αδικία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος κάλεσε συγκεκριμένους κύκλους που επιτίθενται στην Εκκλησία και την κατηγορούν για ρητορεία μίσους και διακρίσεων κατά των γυναικών, να σταματήσουν αυτό το αφήγημα υπενθυμίζοντάς τους ότι η Εκκλησία της Σερβίας τόσο δια των λόγων της όσο και δια των έργων της αγωνίζεται καθημερινά για την ισότητα των γυναικών.

“Η γυναίκα, είτε ως μητέρα, είτε ως άγαμη στον κόσμο, είτε ως μοναχή, επιτελεί υπηρεσία ανεκτίμητης εκκλησιαστικής, πνευματικής, κοινωνικής και πολιτισμικής σημασίας”, τονίζει η Σερβική Εκκλησία.

Διαβάστε επίσης: 

Φωτογραφικό υλικό: spc.rs

ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR 

About The Author