Πανηγύρισε και φέτος η τοπική μας Εκκλησία την ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του θαυματουργού· και μας εκάλεσε να τον τιμήσουμε ευσεβοφρόνως, διότι αυτός είναι ο φύλαξ και προστάτης του τόπου μας, βοηθός και συμπαραστάτης σε κάθε περίσταση και θλίψη του βίου.
Ως εκ τούτου, την Κυριακήν 3 Δεκεμβρίου 2023, στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ (Μετόχιον Ιεράς Μονής Κορώνης) Καρδίτσης τελέσθηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σταυροπηγίου κ. Αλεξίου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Αντωνίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Τιμοθέου.
Προ της Απολύσεως, ακολούθησε λιτάνευση της τιμίας Κάρας και της ιεράς εικόνος του αγίου Σεραφείμ πέριξ του Ιερού Ναού.
Την κυριώνυμο ημέρα, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου κατά την οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος και ακολούθως η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Αντωνίου.
Προ της απολύσεως, ευλογήθηκαν οι άρτοι, τους οποίους προσέφερε ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσης, του οποίου προστάτης είναι ο Άγιος ιερομάρτυς Σεραφείμ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στις λατρευτικές Συνάξεις προς τιμήν του Αγίου μας, ιδιαιτέρως τους αγίους Αρχιερείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και παρέστησαν συνεορταστές και συμπανηγυριστές στην εφετινή Πανήγυρη.
Ο Άγιος Σεραφείμ γεννήθηκε στην Πεζούλα περί τα μέσα του 16ου αι. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Σωφρόνιο και τη Μαρία. Από μικρό παιδί διακρίνονταν για τον καλό του χαρακτήρα, την αγάπη του προς την Εκκλησία, τις φιλομοναχικές του τάσεις, γι’ αυτό και πήγε να μονάσει πολύ νωρίς στην Ι. Μονή της Κυρίας Θεοτόκου της Κρυεράς Πηγής, της σημερινής Κορώνας.
Εκεί στο μοναστήρι, φάνηκαν οι πολλές του αρετές και νωρίς χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και κατόπιν ανέλαβε και ηγούμενος της Μονής. Αργότερα, νέος ακόμη στην ηλικία, έγινε αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, γεγονός που του έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρει πολλές υπηρεσίες στην Εκκλησία και το δούλο γένος και πολύ να στηρίζει με τα κηρύγματά του και τις περιοδείες του στα Άγραφα τους ραγιάδες, που στέναζαν κάτω από τον Τουρκικό ζυγό.
Για τη δράση του λοιπόν τόσο ως ηγούμενος όσο και ως επίσκοπος προκάλεσε εναντίον του το μίσος των αγάδων Τούρκων της περιοχής, οι οποίοι με την ευκαιρία του επαναστατικού κινήματος, που έκανε το 1601 ο Μητροπολίτης Λαρίσης – Τρικάλων Διονύσιος ο Φιλόσοφος η Σκυλόσοφος, όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι, κατηγορήθηκε και ο άγιος Σεραφείμ ως συνεργός της επανάστασης.
Και επειδή με θάρρος και τόλμη αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και να προδώσει την πίστη του και τον Χριστό προκειμένου να απαλλαγεί από την κατηγορία που τον βάρυνε, καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ αποκεφαλισμού, αφού προηγουμένως υπέστη φοβερά μαρτύρια και βασανιστήρια, μέχρι που τον έγδαραν ζωντανό στο σημερινό περίβολο του Ι. Ναού του Αγίου Σεραφείμ στο Φανάρι.
Έτσι, τέλος, στις 4 Δεκεμβρίου 1601 ο Άγιος αποκεφαλίστηκε και παρέδωσε την αγία του ψυχή στον αθλοθέτη Χριστό θυσιάζοντας τη ζωή του «για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία».
Η Εκκλησία τον κατέταξε στη χορεία των αγίων και η μνήμη του τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου, η δε αγία κάρα του, που φυλάσσεται στην Ι. Μονή Κορώνας ως πολύτιμος θησαυρός για τον τόπο μας και αγωγός θαυματουργικής δυνάμεως για τους πιστούς. Λιτανεύεται πανηγυρικά στο Φανάρι την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο και την Κυριακή των Μυροφόρων στην Καρδίτσα.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Επισκόπου Ρεντίνης κυρού Σεραφείμ.
Οι άγιοι Αρχιερείς, το μεσημέρι της Δευτέρας, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κορώνης, όπου προσκύνησαν την τιμία κάρα του Αγίου Σεραφείμ. Τους υποδέχθηκε στην είσοδο της Ιεράς Μονής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος, Καθηγούμενος της Ι.Μ., ο οποίος και τους ξενάγησε σε αυτή. Προς τιμήν τους, παρατέθηκε εόρτιος τράπεζα.
Διαβάστε επίσης
Πανηγυρίζει ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Πάπαρι του Δήμου Τριπόλεως
Ιερά Αγρυπνία για τον Άγιο Πορφύριο στα Φίχτια Αργολίδας
Κυριακή ΚΓ΄ (ΙΔ΄ Λουκά): «…Ὁ Θεὸς ὅμως, ποὺ εἶναι πλούσιος εἰς ἔλεος, ἕνεκα τῆς πολλῆς ἀγάπης του, μὲ τὴν ὁποίαν μᾶς ἠγάπησε…»