Αρχική > > Εκκλησία της Ελλάδος > Στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου θα… χτυπά μέχρι την Κυριακή η «καρδιά» της Βυζαντινής Αγιογραφίας

Στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου θα… χτυπά μέχρι την Κυριακή η «καρδιά» της Βυζαντινής Αγιογραφίας

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν σήμε-ρα το απόγευμα στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου τα εγκαίνια της εκθέσεως των έργων των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλα-βρύτων και Αιγιαλείας. Εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχι-μανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ως υπεύθυνος της Σχολής Αγιογραφίας, αφού πρώτα μετέφερε τις ευλογίες τού σεπτού Ποιμενάρχου μας, ευχαρίστησε τόσο τον δήμο Αιγιάλειας που παραχώρησε για ακόμα μία φορά το ισόγειο του αρχοντικού Παναγιωτόπουλου προκειμένου να «φιλοξενηθεί» η έκθεση, όσο και τους γονείς που εδώ και χρόνια στηρίζουν την αξιέπαινη αυ-τή πρωτοβουλία και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους έμπει-ρους καθηγητές τους και συγκεκριμένα στον κ. Αθανάσιο Πα-παγιαννακόπουλο και την πρεσβυτέρα κ. Καικιλία Γιαννακο-πούλου. Για το τέλος άφησε τους μαθητές (μικρούς και μεγάλους), τους οποίους συνεχάρη για την αφοσίωση, τη μεγάλη προσπά-θεια και τον κόπο τους, καθώς, όπως είπε, χάρη στην εμπειρία και τις γνώσεις των διδασκόντων, αξιοποιούν ολοένα και περισ-σότερο το ταλέντο τους, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο έργα υ-ψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από το πρακτικό μέρος υπάρχει και το θεωρητικό, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει ο Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ιωακειμίδης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η βυζαντινή ορθόδοξη αγιογραφία δεν είναι απλά μια «τέχνη», αλλά μία ιερή τέχνη.

«Η Αγιογραφία δεν είναι ΄΄ζωγραφική΄΄, είναι Θεολογία. Δεν είναι ΄΄καλλιτεχνική έκφραση΄΄, είναι προσδοκία σωτηρίας. Δεν είναι ΄΄στολίδι΄΄, είναι συνάντηση με το Θείο. Γι’ αυτό και η ένωση με τον Θεό δίνει βάσεις στα παιδιά ώστε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Η σημερινή κοινωνία έχει ανάγκη από σωστά πρότυ-πα, τα οποία βρίσκουμε μόνο μέσα στην Εκκλησία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Γερβάσιος. Αμέσως μετά οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει έργα Βυζαντινής Αγιογραφίας του τμήματος ενηλίκων καθώς και έργα σχεδίου και ζωγραφικής του παιδικού τμήματος.

Η Ιερά Μητρόπολις παρακαλεί το φιλότεχνο κοινό τής Αιγιάλειας να τιμήσει με την παρουσία του τις προσπάθειες των μαθητών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 16 Ι-ουνίου, οι ώρες επίσκεψης είναι καθημερινά από τις 7μ.μ. έως τις 9μ.μ., ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Related posts