29 Μαρτίου 2024

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος θα τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος θα τιμήσει την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο για τα επιτεύγματα του κατά την εικοσαετή Αρχιεπισκοπία και επίσης για τη Θεολογική Σχολή στην οποία διετέλεσε καθηγητής επί δέκα και πλέον έτη.

Η τιμή στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο θα γίνει στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης, που διοργανώνει ο κ. Μεθόδιος, απονομής τιμητικών διακρίσεων σε επτακόσιους και πλέον Ελληνορθόδοξους πιστούς των κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας, εθελοντές και εθελόντριες μέλη των κοινοτήτων, οι οποίοι πρόσφεραν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από διάφορες θέσεις.

Συγκεκριμένα, οι τιμώμενοι κατ’ έτος αντιπροσωπεύουν όλη τη ζωή της κοινότητας, όπως ιεροψάλτες, μέλη κοινοτικών συμβουλίων, μέλη Φιλόπτωχων Αδελφοτήτων, κυρίες οι οποίες ζυμώνουν το πρόσφορο ανελλιπώς επί πολλά έτη για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ενορίτες οι οποίοι εργάζονται στα ετήσια φεστιβάλ, και γενικότερα αφανείς εργάτες των κοινοτήτων. Η εκδήλωση, η οποία συμπεριλάμβανε επίσημο δείπνο, γίνεται επί σειρά ετών στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων «Λομπάρδος» του Μπρέιντρι.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Δέσποινα Αφεντούλη.

Σε επιστολή του προς τους ιερείς και τα κοινοτικά συμβούλια των κοινοτήτων, ο Μητροπολίτης Μεθόδιος αφού υπενθυμίζει ότι η εκδήλωση αυτή γίνεται επί 33 χρόνια, γράφει ανάμεσα στα άλλα, πως «με χαρά σας πληροφορώ ότι επιπροσθέτως φέτος με την αναγνώριση των τιμωμένων από κάθε κοινότητα, ο ειδικά προσκεκλημένος της τιμής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος». Τονίζει στην επιστολή πως «έχω προσκαλέσει τον Σεβασμιώτατο να είναι μαζί μας στις 9 Ιουνίου, ούτως ώστε οι πιστοί της Μητρόπολής μας να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον σεβασμό, και την ευχαριστία τους προς αυτόν για την υπηρεσία του στην Εκκλησία ολόκληρη τη ζωή του. Θα γιορτάσουμε και θα θυμηθούμε την εικοσαετία τους ως Αρχιεπισκόπου και τα έτη του ως καθηγητή στην αγαπημένη μας Θεολογική Σχολή».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μεθόδιος προτρέπει να υπάρξει συμμετοχή από όλες τις κοινότητες. Γράφει χαρακτηριστικά πως «ενθαρρύνω κάθε κοινότητα να αντιπροσωπευθεί από την κληρική και λαϊκή ηγεσία ούτως ώστε από κοινού να εκφράσουμε την αγάπη μας, τον θαυμασμό και τις ευχαριστίες μας στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος αυτό το χρονικό διάστημα εκτελεί καθήκοντα Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου κατ’ ανάθεση από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο μέχρι την ημέρα της ενθρονίσεώς του, το Σάββατο 22 Ιουνίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης. Επίσης, εκτελεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, έπειτα από την αποπομπή του π. Χριστόφορου Μητρόπουλου λίγες ημέρες πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

ekirikas.com