Αρχική > > Χωρίς κατηγορία > Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας στην Κηδεία του Μεγάλου Δουκός Ιωάννου του Λουξεμβούργου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας στην Κηδεία του Μεγάλου Δουκός Ιωάννου του Λουξεμβούργου

Ο πατέρας του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου Henri πέθανε στις 23 Απριλίου 2019. Ως γιος του Μεγάλου Δούκισσα Σαρλότ έγινε Μεγάλος Δούκας και αρχηγός κράτους στις 12 Οκτωβρίου 1964. Στις 7 Οκτωβρίου 2000 εγκατέλειψε το θρόνο υπέρ του γιου του.

Εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τον λαό του και ο θάνατός του ακολουθήθηκε από ένα δωδεκάμηνο εθνικό πένθος. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ολοκληρώθηκε η πρώτη συμφωνία μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, με την οποία αναγνωρίστηκε επίσημα η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Λουξεμβούργο.

Η τελετή γιορτάστηκε το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 στον καθεδρικό ναό της Notre Dame στην πόλη του Λουξεμβούργου. Η υπηρεσία προηγήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Jean-Claude Hollerich του Λουξεμβούργου, που περιβάλλεται από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο του Λουξεμβούργου, τον Monsignor Fernand Franck και τον Παπικό Nuntius Monsignor Augustine Kasujja και πολλά μέλη του κλήρου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Λουξεμβούργου. Μετά την υπηρεσία, το σώμα του Μεγάλου Δούκα Ιαν τοποθετήθηκε στην κρύπτη του καθεδρικού ναού, όπου βρίσκονται τα ερείπια αρκετών από τους προκατόχους του, καθώς και εκείνη της συζύγου του Joséphine-Charlotte.

Πολλές προσωπικότητες ήταν παρόντες στην τελετή για να πληρώσουν την τελευταία τιμή στον αποθανόντα. Έξω από την οικογένεια του Δούκα και των μελών της κυβέρνησης της χώρας, διακρίθηκαν βασιλιά Philippe και Ματθίλδη του Βελγίου, ο βασιλιάς Αλβέρτος και η βασίλισσα Πάολα, η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Harald και η βασίλισσα Σόνια της Νορβηγίας, ο βασιλιάς ο carl XVI Gustaf και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, η πρώην βασίλισσα των Κάτω Χωρών, η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία, η πριγκίπισσα Άννα, οι διεκδικητές του θρόνου της Ιορδανίας, το Λιχτενστάιν, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και σχεδόν 1400 επίσημοι επισκέπτες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπήθηκε αξιόλογα από τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα του Βελγίου και τον Εξάρρ της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, ως επικεφαλής της ορθόδοξης χριστιανικής λατρείας στη χώρα, η οποία εκπροσωπεί ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Related posts