Αρχική > > Εκκλησιαστική Επικαιρότητα > Αρχιεπισκοπή Αμερικής > Μεγάλη δοκιμασία για την ιστορική Εκκλησία της Αγίας Τριάδος Σικάγου! Τι λέει με επιστολή του ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ;

Μεγάλη δοκιμασία για την ιστορική Εκκλησία της Αγίας Τριάδος Σικάγου! Τι λέει με επιστολή του ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ;

Η ιστορική Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος του Σικάγου, η οποία είναι 121 ετών, περιήλθε σε οικονομική πτώχευση. Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα MB Financial Bank θα πάρει τα κτίρια του ναού και του Ελληνικού Σχολείου την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018.

Με μήνυμά του στο Facebook ο ιερατικός προϊστάμενος π. Νικόλαος Ιωνάς καλεί τα μέλη της κοινότητας την παραμονή της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου στις 7 η ώρα το βράδυ να συμμετάσχουν στην Ακολουθία της Παρακλήσεως και να προσευχηθούν ώστε «τα κύματα που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον μας να γαληνεύσουν» όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, έγραψε πως «η ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία Αγίας Τριάδος του Σικάγου, 121 ετών, λόγω οικονομικών και νομικών πιέσεων που έχουν εκσφενδονιστεί εναντίον της κατά τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει ειδοποίηση για κατάσχεση. Προς τούτο, στις 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 το πρωί, ο τίτλος κυριότητας των ακινήτων επί της οδού Diversey θα πρέπει να παραδοθεί στην τράπεζα MB Financial Bank».

Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε ο «Εθνικός Κήρυκας» το θέμα, το εσπέρας της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου άφησε τηλεφωνικό μήνυμα στον π. Νικόλαο Ιωνά αλλά δεν έτυχε απαντήσεως.

Ο επίτιμος προϊστάμενος π. Γεώργιος Καλούδης σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Ε.Κ.» μαζί του παραδέχθηκε ότι «η κοινότητα έχει περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση» και ότι «έχει πάρει δάνειο δώδεκα εκατομμύρια δολάρια».

Τηλεφωνήσαμε στη Μητρόπολη Σικάγου πλην όμως τα γραφεία ήταν κλειστά.

Δεν στάθηκε δυνατόν να αφήσουμε μήνυμα στον πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Πάνο διότι ο αυτόματος τηλεφωνητής στο γραφείο του ήταν πλήρης.

Στείλαμε e-mail στον Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ, ο οποίος βρίσκεται στο Φανάρι καθότι είναι μέλος της Συνόδου του Φαναρίου.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη το πρωί η Μητρόπολη εξέδωσε ανακοινωθέν στον οποίο ανάμεσα στα άλλα αναφέρει πως «η Μητρόπολη γνωρίζει ότι η Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος Σικάγου θα βγει σε πλειστηριασμό στις 14 Δεκεμβρίου και θεωρεί την κατάσταση λυπηρή και αποκαρδιωτική. Από την ενθρόνισή του ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ έχει με προτεραιότητα αντιμετωπίσει τον πλειστηριασμό της Αγίας Τριάδος. Αν και διαθέτει περιορισμένη δύναμη για αστικά θέματα σαν και τούτο, η Μητρόπολη έχει αφιερώσει και εξακολουθεί να αφιερώνει πολύ χρόνο και πηγές σε προσπάθεια καλής πίστεως εξεύρεσης της καλύτερης οδού να πάει η κοινότητα εμπρός» (Εθνικός Κήρυκας).

——

Παραθέτουμε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σικάγου κ. Ναθαναήλ:

Στις 29 Νοεμβρίου 2018 η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη του Σικάγο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Μητρόπολη γνωρίζει ότι κατάσταση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας του Σικάγου είναι λυπηρή και απογοητευτική και ότι έχει δημοπρατηθεί στις 14 Δεκεμβρίου ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

«Από την ενθρόνισή του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ τον Μάρτιο, αντιμετώπισε με τις απαιτούμενες ενέργειες τα προβλήματα της Αγίας Τριάδας ως ύψιστη προτεραιότητα. Αν και έχει περιορισμένη ισχύ σε αστικά θέματα όπως αυτή, η Μητρόπολη έχει και εξακολουθεί να αφιερώνει σημαντικό χρόνο και πόρους σε μια προσπάθεια καλής πίστης για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δημοπρασίας στις 14 Δεκεμβρίου, η Μητρόπολη θα συνεχίσει να εργάζεται με την ενορία και, αν χρειαστεί, θα βρει ένα πνευματικό σπίτι για τους ενορίτες, ώστε η λατρεία να συνεχιστεί κανονικά. Ζητάμε από τους πιστούς της Μητρόπολης τις προσευχές μη ξεχνόντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «όταν ένα μέλος υποφέρει, όλοι υποφέρουν μαζί» (1 Κορ. 12:26).

Related posts