Αρχική > > ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ > Αρχιεπισκοπή Κρήτης > Γαβρόγλου με εκπροσώπους Εκκλησίας Κρήτης: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά συνεχίζουν τον διάλογο

Γαβρόγλου με εκπροσώπους Εκκλησίας Κρήτης: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αλλά συνεχίζουν τον διάλογο

Γράφει ο Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ 

Τελειώσε πριν απο λίγο η συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ του υπουργού κ. Γαβρόγλου και αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κρήτης, στον απόηχο της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερωνύμου.

Οι δυο πλευρές, παραπάνω από τρεις ώρες, ανέλυαν η μια στην άλλη τις απόψεις και τις θέσεις της. Το συμπέρασμα που αναδείχθηκε από την συζήτηση, είναι ότι διαφωνούν στα περισσότερα θέματα αλλά συνεχίζουν τον διάλογο.

Αυτό το κλίμα καταδεικνύεται και από τις δηλώσεις:

κ.Γαβρόγλου: «Είχαμε την χαρά, να φιλοξενήσουμε στο Υπουργείο Παιδείας αντιπροσωπεία της συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Είχαμε μια πολύ καλή, αναλυτική και εκτεταμένη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Η Εκκλησία της Κρήτης μας ανέλυσε τις απόψεις της και ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος και ως προς το πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και την ελληνική πολιτεία. Υπάρχουν διαφορές, προσεγγίσεων απο την Εκκλησία της Κρήτης. Το σημαντικό όμως είναι όχι τόσο οι διαφορές που μας ήρθαν και γραπτά και της ξέραμε, όσο η πεποίθηση ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα απο τον διάλογο. Ζήτησα από τους Αρχιερείς που απαρτίζουν την σύνοδο να μεταφέρουν στη σύνοδο την δική μας πεποίθηση και απόφαση ότι θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Οι ίδιοι θα έχουν την δυνατότητα να πουν τις δικές τους θέσεις στις ακροάσεις της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και με πολύ μεγάλη χαρά καταλήξαμε με τον πρόεδρο του συνδέσμου κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης να συναντηθούμε άμεσα για να συνεχίζουμε να διευκρινίζουμε τα θέματα. Ελπίζουμε αυτός ο διάλογος θα οδηγήσει σε ένα πολύ δημιουργικό αποτέλεσμα μετά απο αυτές τις συναντήσεις».

Εκπρόσωπος – Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Κρήτης, Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης: «Καταρχήν θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες από πλευράς της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας Κρήτης, διότι ο κ. Υπουργός μας δέχτηκε σήμερα και μάλιστα ημέρα Κυριακή. Όπως εκείνος είπε να επιβεβαιώσω πως είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Στον διάλογο δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντοτε, έχουμε μια άλλη προσέγγιση και δίνουμε μια άλλη προοπτική. Όμως χαιρόμαστε σαν Εκκλησία της Κρήτης διότι αυτός ο διάλογος απόψε ξεκινά γι’ αυτά τα θέματα τα οποία είναι στην επικαιρότητα. Διαβεβαιώνω τον κ. Υπουργό πως επιστρέφοντας πίσω στην Κρήτη και ενημερωνοντας την Ιερά επαρχιακή Σύνοδο για όσα απόψε συζητήθηκαν, θα συνεχίσουμε σ’ αυτή την βάση αυτού του ειλικρινούς διαλόγου».

Related posts