20 Απριλίου 2024

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018, ημέρα εορτασμού των τριών Νεαπολιτών Αγίων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νεάπολη συμπαραστατούμενος από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο. Κατά κοινή ομολογία, η Θεία Λειτουργία συγκερνούσε όμορφα τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια με τη μοναστηριακή κατάνυξη.

 «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς χαρακτηρίζεται ως «ο ευαγγελιστής της κοινωνικής διδαχής». Ο ιατρός συγγραφέας μάς υπενθυμίζει τον τρόπο της ζωής επί της γής,  αλλά και την ανατροπή με το θάνατο. Mάς υπενθυμίζει επίσης ότι πρέπει να βγούμε από τον ατομικό μας παράδεισο και να προσπαθήσουμε να μεταπλάσουμε τον κόσμο   σε παράδεισο. Παράδεισος είναι ο εκκλησιαστικός τρόπος ζωής, ενώ κόλαση είναι η στείρα εσωστρέφεια που εμποδίζει την αγαπητική συνάντηση με τους άλλους, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας στο κήρυγμά του».

 Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος, αφού ευχαρίστησε τον επιχώριο Δεσπότη για την τιμή της πρόσκλησης και την πλούσια  φιλοξενία, ανακάλεσε, από τις σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας, τον ευαγγελισμό των Σλαβόφωνων λαών από τους δύο Θεσσαλονικείς αδελφούς, τον άγιο Κύριλλο και τον άγιο Μεθόδιο και ανέσυρε, από τη νεώτερη ιστορία,  σκηνές σημαδεμένες από τη φιλανθρωπία και τη φιλαλληλία του πιστού λαού της Μητρόπολής μας. Στο τέλος, πρόσφερε στον άγιο Νεαπόλεως ένα Ιερό Ευαγγέλιο μεταφρασμένο από τον άγιο Κύριλλο.

Ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων με πάνδημη συμμετοχή του λαού και στη συνέχεια κέρασμα , στην αίθουσα Καισάρεια.