29 Μαρτίου 2024

Η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στην Ενορία του Τσεραμιού Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερη τιμή, λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εόρτασε και πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, κατά το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2018, η Ενορία του Τσεραμιού.

DSC05362DSC05376

 

 

 

 

 

 

Το απόγευμα της εορτής, ετελέσθη ο αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσταθίου και τη συμμετοχή ιερέων της περιοχής.

DSC05457

 

 

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αφού μίλησε επίκαιρα προς όλους τους φιλακόλουθους προσκυνητές, επαίνεσε τον εφημέριο Τσεραμιού π. Παναγιώτη Λάτση για τη δεκαετή καρποφόρα διακονία του στην Ενορία που υπηρετεί και του απένειμε το οφφίκιο του οικονόμου, προτρέποντάς τον να έχει συνέχεια κατά νου το παράδειγμα του Χριστού μας που ζώστηκε το λέντιον, την πετσέτα, δηλαδή, για να σκουπίσει τα πόδια των μαθητών του.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ραφαήλ Τσάλτας, ενώ τον εσπερινό παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Μπουγάδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σταύρος Αργειτάκος, καθώς και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννου κ. Αθανάσιος Ρασσιάς.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορ-τής, ετελέσθη ο Όρθρος μετ’ αρτοκλασίας και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Χρήστος Τσαγκαρούλης,, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε η ευχή επί των κολλύβων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου, πέριξ του Ιερού Ναού.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο τέως Δήμαρχος Μυστρά και νυν αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Δημήτριος Αποστολάκος, καθώς και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννου, κ. Αθανάσιος Ρασσιάς.

Με το πέρας των λατρευτικών συνάξεων, τόσο κατά το εσπέρας, όσο και ανήμερα της εορτής, κληρικοί και αρχές του τόπου δεξιώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν τη διανομή του αντιδώρου, ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ευχαρίστησε ολόθερμα και εκ βάθους καρδίας:

– τον Πανάγαθο Θεό αλλά και τον έφορο και προστάτη της ενορίας του, τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προς τιμήν του οποίου τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες,

– τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας καθώς και όλους τους ιερείς για τη συμμετοχή τους στις λατρευτικές ακολουθίες της Ενορίας του Τσεραμιού,

– τον ιεροψάλτη του Ιερού Ναού κ. Σταύρο Περγαντή καθώς και όλους τους αγαπητούς ιεροψάλτες που λάμπρυναν με την παρουσία τους το ιερό αναλόγιο,

– τις αρχές του τόπου, για την τιμητική παρουσία τους,

– τους επιτρόπους, τη νεωκόρισσα και τις κυρίες της Ενορίας για την αμέριστη βοήθειά τους στην ετοιμασία του ναού αλλά και για την ολοπρόθυμη και γεμάτη αγάπη προσφορά των χειροποίητων γλυκισμάτων,

– όσους βοήθησαν στην πώληση των λαχνών και ιδιαιτέρως όσους με πολύ αγάπη προσέφεραν τα δώρα που κληρώθηκαν,

– όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο στην Ενορία του Τσεραμιού για τον Άγιο Δημήτριο, καθώς επίσης και

– όλο το πολυπληθές εκκλησίασμα που κα-τέκλυσε για άλλη μια χρονιά τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον ίδιο τον Άγιο και προστάτη της Ενορίας του Τσεραμιού.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός, δια πρεσβειών του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, να χαρίζει εσαεί την υγεία και να προστατεύει πάντοτε τον ευσεβή και φιλακόλουθο λαό μας.

Φωτογραφίες: Ντανιέλ Κοντέα